• Посилання скопійовано

Порядок коригування ПДВ

Інколи доводиться змінювати ціну за поставлений товар: все ж таки живемо у неспокійний час. Правила такого коригування всім відомі, проте і їх відкоригували Законом №16211.

Згідно з п. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.

Наразі підставою для здійснення коригування сум ПДВ є складений за нормами п. 20 Порядку №102 розрахунок коригування (далі — РК) до податкової накладної (далі — ПН), який складається постачальником та надсилається покупцеві. Якщо РК складається до ПН, яка відповідає вимогам п. 11 підр. 2 р. XX ПКУ та/або яку складено в електронній формі, такий РК підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних3.

На практиці траплялося, що постачальники чомусь не надсилали РК своїм покупцям, а покупці самостійно зменшували ПК з ПДВ, виконуючи приписи ПКУ, навіть без наявності РК від постачальника.

З 01.01.2015 р. до п. 192.1 ПКУ буде внесено зміни, згідно з якими відкоригувати суми ПДВ, крім підстав, зазначених у цьому пункті, слід буде «на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованого в Єдиному реєстрі податкових накладних». Відповідно, з 01.01.2015 р. коригувати ПЗ і ПК можна буде лише за наявності РК. При цьому такий документ потрібно буде зареєструвати в ЄРПН (див. оновлений п. 192.1 ПКУ) незалежно від того, на яку суму його складено та які товари постачаються4.

1 Закон України від 31.07.2014 р. №1621-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України».

2 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Міндоходів від 14.01.2014 р. №10.

3 У разі якщо РК складається в електронній формі та/або на суму ПДВ, яка перевищує суму, передбачену п. 11 підр. 2 р. XX ПКУ, такий розрахунок підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних лише після реєстрації у ньому накладної, до якої складається цей розрахунок (п. 20 Порядку №10).

4 Підакцизні, ввезені товари на митну територію України чи будь-які інші.

Зауважимо, що й сьогодні згідно з п. 21 Порядку №10 на підставі РК отримувач товарів/послуг має здійснювати коригування ПК відповідно до ст. 192 ПКУ з обов'язковим відображенням зазначених коригувань у реєстрі виданих та отриманих ПН (з від'ємним чи додатним значенням). З 01.01.2015 р. вимогу наявності РК для коригування ПЗ чи ПК з ПДВ та реєстрації такого РК в ЄРПН чітко прописано у ПКУ. Зауважимо, що після внесених Законом №1621 змін з 01.01.2015 р. реєструвати РК (чи ПН) у реєстрі виданих ПН продавця та реєстрі отриманих ПН покупця не потрібно, адже ведення такого реєстру просто не передбачено в оновленому розділі ПКУ (п. 201.6 ПКУ змінами вилучено).

Тож, якщо покупець не отримав від постачальника РК, коригувати ПК з ПДВ він не має права, навіть якщо такий ПК слід зменшити. Логіка таких змін до кінця не є зрозумілою, тож чекаємо роз'яснення з цього питання. На нашу думку, найімовірніше, податківці на місцях вимагатимуть у покупців проводити коригування ПК (особливо в бік зменшення) навіть за відсутності РК, але за наявності підстав за ст. 192 ПКУ. Фактично підставою для коригування буде наявність як причин для коригування, передбачених ст. 192, так і РК, зареєстрованого в ЄРПН.

Враховуючи зміни до ПКУ, слід чекати і на новий порядок складання ПН, у т. ч. і РК, а також форму та порядок заповнення і подання реєстру виданих та отриманих документів, зазначених в оновленому п. 201.11 ПКУ.

Василь РОРАТ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру