• Посилання скопійовано

Щодо справляння єдиного збору

Лист Держмитслужби від 25.10.2011 р. №11.1/2-15.1/14667-ЕП

Щодо справляння єдиного збору

Суттєво. У разі перевантаження у пункті пропуску вантажу з водних та авіатранспортних засобів і з трубопровідного транспорту на засоби інших видів транспорту єдиний збір справляється за здійснення контролю з транспортних засобів, у разі якщо такі транспортні засоби перетинають державний кордон України.

! Платникам єдиного збору

Єдиний збір, що справляється у пунктах пропуску через державний кордон України, запроваджено Законом України «Про єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України» від 04.11.99 р. №1212-XIV.

Порядок справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон затверджено Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон» від 24.10.2002 р. №1569.

Пунктом 4 цього Порядку визначено, що єдиний збір не справляється у разі перетинання державного кордону авіаційними та водними транспортними засобами, переміщення товарів трубопровідним транспортом.

Водночас пунктом 5 цього ж Порядку встановлено, що у разі перевантаження у пункті пропуску вантажу з водних та авіаційних транспортних засобі в і з трубопровідного транспорту на засоби інших видів транспорту (автомобільний, залізничний) єдиний збір за здійснення контролю справляється за ставками, визначеними у статті 5 Закону.

Разом із тим відповідно до статті 1 вищезазначеного Закону та пункту 2 зазначеного Порядку єдиний збір встановлено щодо транспортних засобів вітчизняних та іноземних власників, визначених у статті 5 Закону, які перетинають державний кордон України, і справляється за:

— здійснення у пунктах пропуску через державний кордон України відповідно до законодавства України митного при транзиті вантажів і транспортних засобів, санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного контролю вантажів і транспортних засобів;

— проїзд транспортних засобів автомобільними дорогами України;

— проїзд автомобільних транспортних засобів з перевищенням установлених розмірів загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрів.

Таким чином, у разі перевантаження у пункті пропуску вантажу з водних та авіаційних транспортних засобів і з трубопровідного транспорту на засоби інших видів транспорту (автомобільний, залізничний) єдиний збір справляється за здійснення контролю з транспортних засобів, визначених у статті 5 Закону, у разі якщо такі транспортні засоби перетинають державний кордон України.

При цьому необхідно мати на увазі, що відповідно до пункту 19 вищезазначеного Порядку для контейнерів, які перетинають державний кордон України, встановлено особливість справляння єдиного збору за здійснення контролю — як при здійсненні подальшого транзитного перевезення територією України цих контейнерів, так і при здійсненні їх перевезення у разі призначення для митної території України.

Лист Держмитслужби від 27.08.2009 р. №11/3-10.15/8201-ЕП вважати відкликаним.

Перший заступник голови Служби О. ДОРОХОВСЬКИЙ

До змісту номеру