• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПСУ від 30.09.2011 р. №2793/6/15-1415

Якщо підприємство виплачує дохід нерезиденту, то відповідно до пп. 134.1.2 ПКУ такий дохід підлягає оподаткуванню згідно зі статтею 160 ПКУ. Дохід нерезидента, отриманий від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), підлягає оподаткуванню за ставкою в розмірі 15%. Сплачується податок за рахунок доходу під час виплати такого доходу, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

Тобто, якщо підприємство виплачує доходи нерезиденту, вони відобразяться в рядку 17 декларації з податку на прибуток та в додатку ПН до рядка 17.

Приклад 1 Підприємство запросило для впровадження прогресивних технологій висококваліфікованого інженера (нерезидента) і виплачує йому винагороду в розмірі 20000,00 грн. З суми доходу, отримуваного нерезидентом з послуг інжинірингу, утримуємо 15% — 3000,00 грн і відображаємо в рядку 17 ПН декларації з податку на прибуток «Сума податків, які утримуються при виплаті доходів (прибутків) нерезидентам за звітний (податковий) період» та в рядку 5 таблиці 1 додатка ПН «Розрахунок(звіт) податкових зобов'язань нерезидентів, якими отримано доходи із джерелом походження з України».

Далі ДПСУ зупиняється на тому, як слід оподатковувати страхові виплати. Отже, страхові виплати на користь нерезидента в межах договорів страхування відповідно до ч. «и» п. 160.1 ПКУ оподатковуються страховиками таким чином: (див. таблицю).

Ставки оподаткування страхових виплат відповідно до видів страхових ризиків

Види договорів страхування
Ставка оподаткування, відсотків
— у межах договорів з обов'язкових видів страхування, за якими страхові виплати (страхові відшкодування) здійснюються на користь фізичних осіб — нерезидентів, а також за договорами страхування у межах системи міжнародних договорів «Зелена карта»
0
— у межах договорів страхування ризиків за межами України, за якими страхові виплати (страхові відшкодування) здійснюються на користь нерезидентів, крім ризиків, зазначених вище
4
— під час укладання договорів страхування або перестрахування ризику безпосередньо зі страховиками та перестраховиками-нерезидентами, рейтинг фінансової надійності (стійкості) яких відповідає вимогам, установленим національною комісією, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг. У тому числі через або за посередництвом перестрахових брокерів, які в порядку, визначеному такою національною комісією, підтверджують, що перестрахування здійснено в перестраховика, рейтинг фінансової надійності (стійкості) якого відповідає вимогам, установленим зазначеною національною комісією. А також під час укладання договорів перестрахування з обов'язкового страхування цивільної відповідальності оператора ядерної установки за шкоду, яка може бути заподіяна внаслідок ядерного інциденту
0
— в інших випадках, ніж зазначені вище
12

Тобто якщо страховик виплачує нерезидентові страхові виплати в межах договору медичного страхування, ставка податку становитиме 12%.

Виплати (внески та премії) за всіма видами договорів страхування і перестрахування оподатковуються за їх власний рахунок у момент здійснення перерахування таких виплат.

Це означає, що якщо, приміром, нерезиденту належить від страхової компанії страхова виплата на підставі договору медичного страхування — 3000,00 грн, то з цієї суми слід перерахувати до бюджету 12% 360,00 грн, а нерезиденту слід виплатити 2640,00 грн. Роз'яснення щодо цього питання надано також у листі ДПСУ від 18.07.2011 р. №12884/6/15-0516, де також наголошено, що страхові виплати з джерелом їх походження з України оподатковуються і в тому разі, якщо сплата відбувається на користь нерезидентів через страхових брокерів (постійні представництва брокерів-нерезидентів в Україні).

Приклад 2 Нерезидент Гесьорек Адам застрахований у страховій компанії «Забезпечення». За договором медичного страхування йому належить виплата у розмірі 3000,00 грн. СК «Забезпечення» спершу перерахує до бюджету податок у розмірі 12% від 3000,00 грн — 360,00 грн — і лише потім виплатить нерезиденту 2640,00 грн. Ця сума відображається в рядку 26 декларації з податку на прибуток. Страховій компанії перераховано 3000,00 грн. Безпосередньо на рахунок нерезидента перераховано 17000,00 грн (20000,00 грн - 3000,00 грн).

Богдана АНДРУЩАК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру