• Посилання скопійовано

Щодо порядку митного оформлення програмних продуктів

Лист ДМСУ від 06.10.2011 р. №12.2/2/1599-ЕП

Щодо порядку митного оформлення програмних продуктів

Суттєво. Iнформація у вигляді програмного продукту, яка передається мережею Iнтернет без переміщення через митний кордон України носіїв інформації, не декларується митним органам.

! Користувачам Iнтернету

Управлінням декларування та митних режимів опрацьовано службову записку Департаменту митних інформаційних технологій та статистики від 05.10.2011 р. №18/15.6-196091-ЕП щодо надання роз'яснення з питання порядку митного оформлення програмних продуктів. У зв'язку з цим повідомляємо.

Статтею 40 Митного кодексу України (далі — Кодекс) установлено, що митному контролю підлягають усі товари і транспортні засоби, що переміщуються через митний кордон України.

Відповідно до пункту 39 статті 1 Кодексу товари — будь-яке рухоме майно (у тому числі валютні цінності, культурні цінності), електрична, теплова та інші види енергії, а також транспортні засоби, за винятком транспортних засобів, що використовуються виключно для перевезення пасажирів і товарів через митний кордон України.

Пунктом 14 статті 1 Кодексу визначено, що митне оформлення — це виконання митним органом дій (процедур), які пов'язані із закріпленням результатів митного контролю товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, і мають юридичне значення для подальшого використання цих товарів і транспортних засобів.

Згідно зі статтею 81 Кодексу декларування товарів здійснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дій) точних відомостей про товари і транспортні засоби, мету їх переміщення через митний кордон України, а також відомостей, необхідних для здійснення їх митного контролю та митного оформлення.

Відповідно до пункту 11 Положення про вантажну митну декларацію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.97 р. №574, вантажна митна декларація заповнюється, зокрема, на товари, які переміщуються через митний кордон України юридичними і фізичними особами (підприємцями) і митна вартість яких перевищує суму, еквівалентну 100 євро, крім підакцизних товарів, які декларуються незалежно від їх вартості.

Порядок здійснення митного контролю і митного оформлення товарів із застосуванням вантажної митної декларації затверджено наказом Держмитслужби від 20.04.2005 р. №314, зареєстровано у Мін'юсті 27.04.2005 р. за №439/10719 (зі змінами).

Крім того, зазначаємо, що особливості державного регулювання діяльності, пов'язаної з експортом, імпортом дисків для лазерних систем зчитування, встановлені Законом України «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів господарювання, пов'язаної з виробництвом, експортом, імпортом дисків для лазерних систем зчитування» (із змінами і доповненнями).

При цьому відповідно до положень статті 2 зазначеного Закону дія цього Закону не поширюється на диски для лазерних систем зчитування, які не є об'єктами експорту/імпорту, що ввозяться або вивозяться, пересилаються в міжнародних поштових та експрес-відправленнях юридичними особами для забезпечення господарської діяльності без права або не з метою подальшого продажу або розповсюдження.

Iнформація у вигляді програмного продукту, яка передається мережею Iнтернет без переміщення через митний кордон України носіїв інформації, не декларується митним органам.

Заступник директора Департаменту — начальник Управління декларування та митних режимів I. МУРАТОВ

До змісту номеру