• Посилання скопійовано

Щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з поставки послуг роумінгу

Лист ДПАУ від 25.06.2011 р. №17570/7/16-1517-16

Щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з поставки послуг роумінгу

Суттєво. По операціях, що проводяться на підставі агентських договорів вже за нормами ПКУ, можна керуватися «старим» листом ДПАУ.

! Платникам ПДВ

ДПА України розглянула лист ДПА у м. Києві та лист <...> щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з поставки послуг (поповнення рахунків українських клієнтів на отримання послуг роумінгу за межами митної території України), які надаються резидентом українським споживачам за агентськими договорами з нерезидентами (операторами мобільного зв'язку), та повідомляє.

Взаємовідносини України з іншими державами — членами Міжнародного союзу електрозв'язку регламентуються Статутом Міжнародного союзу електрозв'язку, Конвенцією Міжнародного союзу електрозв'язку та адміністративними регламентами.

Відповідно до статті 6 «Регламента международной электросвязи (заключительные акты Всемирной административной конференции по телеграфии и телефонии)» від 9 грудня 1988 року, «...если в соответствии с национальным законодательством какой-либо страны предусматривается налог на взимание таксы за международные службы электросвязи, то этим налогом облагаются, как правило, только те международные услуги электросвязи, которые оплачиваются клиентами этой страны, если отсутствуют другие соглашения, заключаемые для конкретных специальных случаев».

Відповідно до пункту 3.2 статті 3 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VI (далі — Кодекс), якщо міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені цим Кодексом, застосовуються правила міжнародного договору.

Зважаючи на викладене та беручи до уваги те, що правила міжнародного договору щодо оподаткування міжнародних послуг електрозв'язку не зазнали змін у зв'язку із запровадженням Кодексу, відповідно до пункту 10 підрозділу 10 розділу XX Кодексу з метою надання податкових консультацій платникам податків слід використовувати лист ДПА України від 27.12.2005 р. №25887/7/16-1117, яким надано роз'яснення щодо порядку оподаткування ПДВ послуг міжнародного електрозв'язку.

Перший заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПАУ,
заступник голови ДПС України О. КЛИМЕНКО

До змісту номеру