• Посилання скопійовано

Що нового

Нова декларація з прибутку за I кв. 2012 р.!

! Платникам податку на прибуток

На сайті Мін'юсту з'явилася інформація про реєстрацію нової форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженої наказом Мінфіну від 28.09.2011 р. №1213 (реєстраційний №1215/19953 від 20.10.2011 р.).

Наразі текст документа ще не опубліковано, проте відповідно до відомостей, зазначених у проекті, наказ набирає чинності з дня офіційного опублікування.

За проектом нова форма декларації застосовуватиметься з I кв. 2012 р.

Ми будемо слідкувати за цією новиною. Тому у наступних номерах «ДК» читайте детальніше про нову форму декларації з прибутку.

Наказ Мінфіну від 28.09.2011 р. №1213
набере чинності з дня опублікування (станом на 01.11.2011 р. не опублікований)


Право приватної власності на майно належить фізособі, а не фізособі-СГД

! Фізособам-підприємцям

ДПСУ зазначила, що до податкового кредиту фізосіб-СГД, зареєстрованих платниками ПДВ, можливе включення сум ПДВ щодо митних декларацій у зв'язку з імпортуванням ОЗ, за умови використання таких ОЗ в оподатковуваних операціях у межах їх господарської діяльності, наявності належного документального оформлення, підтвердження відповідних витрат та відображення їх у бухгалтерському і податковому обліку.

Також зазначено, що право приватної власності на майно належить фізособі, а не фізичній особі — суб'єкту господарювання, що, своєю чергою, не дає можливості вважати майно (основні фонди), яке перебуває у приватній власності фізособи, основними фондами суб'єкта господарювання — фізичної особи.

Лист ДПСУ від 07.10.2011 р. №2634/7/15-3417-06 див. у наступних числах «ДК»


ЄСВ обчислюється тільки у національній валюті

! Платникам ЄСВ

ПФУ нагадав, що єдиний внесок нараховується:

— для платників, зазначених у Законі «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», — на суму нарахованої зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову зарплату.

Так само ЄСВ нараховується й на інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та суму винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Єдиний внесок обчислюється тільки у національній валюті, у тому числі з виплат (доходу), що здійснюються в натуральній формі.

Лист ПФУ від 16.09.2011 р. №19693/03-30 див. у наступних числах «ДК»


Звіт не можна подати через кур'єрську службу

! Платникам податків

Пунктом 48.5 ПКУ передбачено, що податкова декларація повинна бути підписана керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухобліку та подання податкової декларації до органу ДПС. У разі ведення бухобліку та подання податкової декларації безпосередньо керівником платника податку така податкова декларація підписується таким керівником та особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку.

Достатнім підтвердженням справжності документа податкової звітності є наявність оригіналу підпису уповноваженої особи на документі у паперовій формі або наявність в електронному документі електронного цифрового підпису платника податку.

Представниками платника податків визнаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов'язаних зі сплатою податків, на підставі закону або довіреності. Довіреність, видана платником податків — фізичною особою на представництво його інтересів та ведення справ, пов'язаних зі сплатою податків, має бути засвідчена відповідно до чинного законодавства.

Таким чином, якщо податкова звітність складається та підписується безпосередньо підприємцем, то і здавати її він повинен особисто.

Щодо подання звітності за допомогою кур'єрської служби, то п. 49.3 ПКУ не містить такого способу подання податкової звітності, як кур'єрська доставка.

Лист ДПСУ від 20.09.2011 р. №1067/6/10-1015/3695 див. «ДК» №45/2011


Збитки за 2010 р. повинні враховуватися при розрахунку податку на прибуток у 2011 році

! Платникам податку на прибуток

Спілка податкових консультантів України роз'яснила, що оскільки норми Податкового кодексу є схожими на норми Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», збитки, сформовані у межах дії Закону про прибуток, не мають строку давності та повинні враховуватись у від'ємному значенні з податку на прибуток у II кварталі 2011 року до повного погашення такого від'ємного значення.

Лист Спілки податкових консультантів України від 26.09.2011 р. №725


Брокерам дозволили мати відділення за кордоном

! Учасникам фондового ринку

Президент України підписав Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» щодо фінансового моніторингу діяльності професійних учасників фондового ринку».

Законом внесено зміни до статті 16 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок». Відповідно до цих змін професійні учасники фондового ринку можуть утворювати відокремлені підрозділи за межами України за погодженням із Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку та у встановленому нею порядку.

Професійний учасник фондового ринку в установленому законодавством порядку вживає заходів щодо обмеження ділових відносин або фінансових операцій з особами, що діють на території держав, які не виконують або неналежним чином виконують рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, задіяних у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму.

Закон України від 06.10.2011 р. №3831-VI
набере чинності з дня опублікування (станом на 01.11.2011 р. не опублікований)


Нові форми реєстраційних карток для реєстрації юросіб чи фізосіб

! Усім СГД

У зв'язку зі скасуванням свідоцтва про держреєстрацію, введенням принципу мовчазної згоди, запровадженням діяльності на основі модельного статуту Мін'юст затвердив нові форми реєстраційних карток, що використовуються при реєстрації, припиненні, внесенні змін до відомостей про юридичних чи фізичних осіб:

1) форма 1 — реєстраційна картка на проведення держреєстрації юрособи, утвореної шляхом заснування нової юрособи;

2) форма 2 — реєстраційна картка на проведення держреєстрації юрособи, утвореної шляхом реорганізації діючої (діючих) юрособи (юросіб) у результаті злиття, поділу, виділення або перетворення;

3) форма 3 — реєстраційна картка на проведення держреєстрації змін до установчих документів юрособи;

4) форма 4 — реєстраційна картка про внесення змін до відомостей про юрособу, які містяться в Єдиному держреєстрі юросіб та фізосіб-підприємців;

5) форма 5 — реєстраційна картка про створення відокремленого підрозділу юрособи;

6) форма 6 — реєстраційна картка про підтвердження відомостей про юрособу, які містяться в Єдиному держреєстрі юросіб та фізосіб-підприємців;

7) форма 7 — реєстраційна картка на проведення держреєстрації припинення юрособи в результаті її ліквідації або на підставі судового рішення щодо припинення юрособи, що не пов'язано з банкрутством;

8) форма 8 — реєстраційна картка на проведення держреєстрації припинення юрособи в результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення;

9) форма 9 — реєстраційна картка про проведення держреєстрації припинення юрособи за судовим рішенням щодо визнання юрособи банкрутом;

10) форма 10 — реєстраційна картка на проведення держреєстрації фізособи-підприємця;

11) форма 11 — реєстраційна картка на проведення держреєстрації змін до відомостей про фізособу-підприємця, які містяться в Єдиному держреєстрі юросіб та фізосіб-підприємців;

12) форма 12 — реєстраційна картка на проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізособи-підприємця за її рішенням або за судовим рішенням, що не пов'язано з банкрутством;

13) форма 13 — реєстраційна картка на проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізособи-підприємця у разі її смерті, оголошення її померлою або визнання фізособи-підприємця безвісно відсутньою;

14) форма 14 — реєстраційна картка про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності фізособи-підприємця за судовим рішенням щодо визнання фізособи-підприємця банкрутом;

15) форма 15 — реєстраційна картка про включення відомостей про фізособу-підприємця;

16) форма 16 — реєстраційна картка про включення відомостей про юрособу.

Наказ Мін'юсту від 14.10.2011 р. №3178/5
набере чинності з дня опублікування (станом на 01.11.2011 р. не опублікований)


Президент України наклав вето на Закон про біометричні паспорти

! Фізособам

Президент України застосував право вето до Закону «Про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України», що передбачав запровадження в Україні біометричних паспортів.

Відповідно до ветованого Закону, документами, що посвідчують особу та підтверджують громадянство мали бути:

1) паспортна картка;

2) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

3) дипломатичний паспорт;

4) службовий паспорт;

5) посвідчення особи моряка;

6) посвідчення члена екіпажу.

Основним документом для підтвердження особи та громадянства України на території України мала стати паспортна картка, що містить безконтактний носій інформації, оцифрований образ та оцифрований підпис особи.

Також проектом Закону було встановлено, що посвідчення водія, видані з використанням зразка бланка, затвердженого органом виконавчої влади СРСР, припиняють свою дію з 1 січня 2014 року.

За матеріалами порталу www.ligazakon.ua


Мінфін висловився щодо питання автоматичного бюджетного відшкодування

! Платникам ПДВ

Мінфін затвердив Порядок визначення відповідності платника податку критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

Для отримання права на автоматичне бюджетне відшкодування сум ПДВ платник податку повинен відповідати одночасно критеріям, визначеним п. 200.19 ПКУ.

Порядком визначено дані, на підставі яких формуються критерії, та порядок їх обрахунку.

Орган ДПС протягом 17 календарних днів після граничного терміну подання звітності повідомляє платника податку шляхом надсилання/вручення письмового повідомлення про невідповідність критеріям, визначеним у Кодексі, які дають право на автоматичне бюджетне відшкодування, з наданням детального пояснення і розрахунків за критеріями, значення яких не дотримано.

Наказ Мінфіну від 21.09.2011 р. №1178
набере чинності з дня опублікування (станом на 01.11.2011 р. не опублікований)


Особливості розрахунку допомоги з вагітності та пологів

! Застрахованим у ФСС з ТВП

Згідно з п. 3 та 4 Порядку №1266 розрахунковим періодом, за який обчислюється середня зарплата (дохід) для розрахунку страхових виплат, є період роботи за останнім основним місцем роботи перед настанням страхового випадку, протягом якого застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески, або за неї сплачувалися страхові внески.

Розрахунковим періодом є останні 6 к. м. з першого до першого числа, що передують місяцю, у якому настав страховий випадок.

Якщо застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески (чи внески сплачувалися за неї) менш як 6 к. м., середня зарплата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа), в яких сплачено страхові внески.

Середньоденна зарплата для розрахунку допомоги з вагітності та пологів, відповідно до абз. 3 п. 14 Порядку №1266, обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період зарплати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів за розрахунковий період.

Отже, до розрахункового періоду у цьому випадку включається місяць (місяці), в якому застрахована особа перебувала у щорічній відпустці.

Лист Виконавчої дирекції Київського міського відділення ФСС з ТВП від 27.09.2011 р. №2819-07


Внесення змін до договорів купівлі-продажу об'єкта приватизації

! СГД

Фонд держмайна надає роз'яснення та рекомендації щодо процедури внесення змін до договорів купівлі-продажу об'єкта приватизації між державним органом приватизації та новим власником у разі його подальшого відчуження.

При наданні згоди органом приватизації на подальше відчуження об'єкта приватизації під час дії умов договору купівлі-продажу відбувається заміна боржника (покупця) у зобов'язанні. Тобто заміна сторони (покупця) у договорі купівлі-продажу, укладеному з органом приватизації. При цьому новий власник стає правонаступником усіх прав та обов'язків покупця, взятих ним перед державою за договором купівлі-продажу.

За потреби перегляду приватизаційних зобов'язань зміни вносяться безпосередньо до договору купівлі-продажу, укладеного з органом приватизації.

У договорі про внесення змін до договору купівлі-продажу об'єкта приватизації слід зазначати, що новий власник є правонаступником усіх прав та обов'язків покупця, взятих ним за договором купівлі-продажу, відповідно до договору перепродажу цього об'єкта.

Під час погодження перепродажу об'єкта приватизації до договору його подальшого відчуження рекомендовано включати норму, яка передбачатиме обов'язок нового власника у разі зміни і доповнень до договору подальшого відчуження в частині, що стосується правонаступництва за договором купівлі-продажу, погоджувати ці зміни і доповнення з органом приватизації, з яким укладено договір купівлі-продажу, в установленому законодавством порядку.

Лист Фонду держмайна від 29.09.2011 р. №10-23-13245


Справляння єдиного збору у разі перевантаження у пункті пропуску вантажу

! Платникам єдиного збору

Держмитслужба звернула увагу, що у разі перевантаження у пункті пропуску вантажу з водних та авіатранспортних засобів і з трубопровідного транспорту на засоби інших видів транспорту єдиний збір справляється за здійснення контролю з транспортних засобів у випадку, якщо такі транспортні засоби перетинають державний кордон України.

При цьому у пунктах пропуску через державний кордон для контейнерів, які перетинають кордон, встановлено особливість справляння єдиного збору за здійснення контролю — як при здійсненні подальшого транзитного перевезення територією України цих контейнерів, так і при здійсненні їх перевезення у разі призначення для митної території України.

Лист Держмитслужби від 25.10.2011 р. №11.1/2-15.1/14667-ЕП див. «ДК» №45/2011

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру