• Посилання скопійовано

Про здійснення операцій із давальницькою сировиною у сфері ЗЕД

Лист ДПСУ від 19.08.2011 р. №22345/7/22-3317

Про здійснення операцій із давальницькою сировиною у сфері ЗЕД

Суттєво. Порядок здійснення операцій з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах з прийняттям ПКУ не змінився.

! Суб'єктам ЗЕД, які працюють з давальницькою сировиною

З метою підвищення ефективності контрольно-перевірочної роботи по контролю за здійсненням суб'єктами ЗЕД операцій з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічній сфері в умовах після введення в дію Податкового кодексу України та Закону України від 23.12.2010 р. №2856-VI <...> Державна податкова адміністрація України повідомляє таке.

Підпунктом 14.1.41 статті 14 Податкового кодексу України (далі — ПК) зазначено, що операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах здійснюються у порядку, встановленому Законом України від 15.09.95 р. №327 «Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах» (далі — Закон).

Виходячи з викладеного, порядок здійснення операцій з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах з прийняттям ПК не змінився.

Зокрема, статтею 2 Закону передбачено, що сплата ввізного мита, податків та зборів провадиться українським виконавцем шляхом видачі органу державної податкової служби за місцезнаходженням виконавця:

простого авальованого векселя зі строком платежу, що дорівнює строку здійснення операції з давальницькою сировиною, але не більш як 90 календарних днів з моменту оформлення вантажної митної декларації.

Кабінет Міністрів України може прийняти рішення щодо сплати ввізного мита, податків та зборів підприємствами за окремими товарними позиціями шляхом видачі органу державної податкової служби за місцезнаходженням виконавця простого векселя зі строком платежу, що дорівнює строку здійснення операції з давальницькою сировиною, але не більш як 90 календарних днів з моменту оформлення вантажної митної декларації.

У зв'язку з цим суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності, у разі якщо вони ввозять давальницьку сировину товарних позицій, які підпадають під перелік, затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.01.2006 р. №26-р, <...> можуть видавати відповідному органові державної податкової служби прості векселі.

Поряд з цим Законом України від 23.12.2010 р. №2856-VI <...> були внесені зміни до Закону, зокрема, виписано в новій редакції частину 8 статті 2 та частину сьому статті 5 Закону.

Органи державної податкової служби мають право відповідно до закону надавати дозвіл на відстрочення оплати векселів суб'єктам підприємницької діяльності, які здійснюють операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах, до настання строку фактичного відвантаження готової продукції іноземному замовнику згідно з Порядком видачі, обліку, відстрочення та оплати (погашення) векселя (письмового зобов'язання), що видається суб'єктом підприємницької діяльності при здійсненні операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах, затвердженим наказом ДПА України від 25.02.2002 р. №83. При цьому перенесення строків відстрочення погашення векселя (письмового зобов'язання) надається під проценти, розмір яких дорівнює розміру пені, визначеному пунктом 129.4 статті 129 ПК.

Слід зазначити, що державна податкова інспекція може давати дозвіл на відстрочення оплати (погашення) векселя на термін, що не перевищує 90 днів. Відстрочення оплати (погашення) векселя надається в межах одного бюджетного року. Тому в разі звернення векселедавця за отриманням дозволу на подовження періоду погашення векселя на термін, який закінчується у наступному бюджетному році, дозвіл на таке відстрочення надається на термін лише в межах поточного бюджетного року, з подальшим (у разі необхідності) наданням дозволу у наступному бюджетному році.

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України,
заступник голови ДПС України С. ЛЕКАРЬ

До змісту номеру