• Посилання скопійовано

Про розгляд листа [щодо оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна]

Лист ДПСУ від 11.10.2011 р. №763/В/17-1114

Про розгляд листа [щодо оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна]

Суттєво. Для звільнення від обкладення ПДФО операцій з продажу (міни) об'єктів нерухомості, перелічених у пп. 172.1 ПКУ, необхідне виконання одночасно двох умов: володіння нерухомістю більше 3 років та продаж не частіше 1 разу на рік.

! Учасникам договорів купівлі (міни) нерухомості у фізосіб

<...>

Підпунктом 163.1.1 пункту 163.1 статті 163 Кодексу встановлено, що об'єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Відповідно до підпункту 164.2.4 пункту 164.2 статті 164 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, частина доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями статті 172 цього Кодексу.

Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна регламентується статтею 172 Кодексу, пунктом 172.1 якої встановлено, що дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Згідно з пунктом 172.2 статті 172 Кодексу дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості, зазначених у пункті 172.1 цієї статті, або від продажу об'єкта нерухомості, не зазначеного в пункті 172.1 цієї статті, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 цього Кодексу, тобто 5%.

Враховуючи наведене, дохід від продажу (обміну) об'єктів нерухомості, які визначені пунктом 172.1 статті 172 Кодексу, зокрема частини домоволодіння, не оподатковується лише за умови одночасного дотримання всіх вимог, установлених зазначеним пунктом: продаж (обмін) один раз протягом звітного податкового року та перебування такого майна у власності платника податку понад три роки. В інших випадках зазначена нерухомість оподатковується згідно з пунктом 172.2 статті 172 Кодексу за ставкою 5%.

Відповідно до підпункту «а» пункту 172.5 статті 172 Кодексу сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи особою, що продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість, — до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, міни. Також така фізична особа зобов'язана подати до 1 травня року, що настає за звітним, річну податкову декларацію до органу державної служби, в якому перебуває на обліку як платник податків (за місцем своєї податкової адреси), в якій відобразити дохід від такого відчуження.

Водночас згідно з пунктом 172.7 статті 172 Кодексу, якщо стороною договору купівлі-продажу, міни об'єкта нерухомого майна є юридична особа чи фізична особа — підприємець, така особа є податковим агентом платника податку щодо нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету податку з доходів, отриманих платником податку від такого продажу (обміну).

Заступник голови С. ЛЕКАРЬ

До змісту номеру