• Посилання скопійовано

Засоби індивідуального захисту для власних працівників

Чи може підприємство для безпеки працівників закупити бронежилети й каски? Засоби захисту видаватимуться їм на час відрядження у прифронтову зону. Які наслідки та облік?

Оподаткування ПДВ.

Відповідно до п. 32 підрозділу 2 розд. ХХ «Прикінцеві та перехідні положення» ПКУ засоби індивідуального захисту (такі як каски та бронежилети) звільнені від оподаткування ПДВ. Тому при їх придбанні у підприємства податковий кредит з ПДВ не виникатиме.

ПДФО та ВЗ.

Звертаємо увагу, що згідно з абз. 2 пп. «а» пп. 165.1.54 та абз. 1 пп. «а» пп. 170.7.8 ПКУ не підлягає оподаткуванню сума (вартість) благодійної допомоги, що виплачена, зокрема, благодійниками на користь учасників бойових дій — військовослужбовців ЗСУ для закупівлі або у вигляді спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження тощо за переліком, визначеним Постановою Кабінету Міністрів України №112.

Але у випадку, що ми розглядаємо, йдеться не про військовослужбовців, до того ж право власності на ці засоби не передається.

Позаяк роботодавець має намір придбати бронежилети й каски і тимчасово видавати їх працівникам, які скеровуватимуться у відрядження для роботи на територіях, розташованих поблизу бойових дій, то у працівників не виникає доходу, тому що засоби індивідуального захисту залишатимуться у власності підприємства, а не передаються у власність працівників.

Бухгалтерський облік

Підприємство, яке планує закупити засоби індивідуального захисту, а саме бронежилети та каски для штатних працівників, яких відряджатиме на території можливих бойових дій, тобто без подальшої передачі, має обліковувати їх на своєму балансі.

Порядок обліку залежатиме від того, як підприємство класифікує ці ТМЦ залежно від їх вартості та очікуваного строку використання: — як МШП (рах. 22), якщо очікуваний строк використання менший за рік, незалежно від вартості;

— як МНМА (рах. 112), якщо очікуваний строк використання більший за рік, а вартість менша від вартісної межі між МНМА та основними засобами, що прийнята на підприємстві;

— як ОЗ (рах. 106), якщо очікуваний строк використання більший за рік, а вартість більша від вартісної межі між МНМА та основними засобами, що прийнята на підприємстві.

Коригувань фінрезультату з метою оподаткування для цієї ситуації не передбачено.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру