• Посилання скопійовано

Облік орендованих земельних ділянок у фермерського господарства

Фермерське господарство використовує у власній діяльності земельні ділянки на правах оренди (орендну плату сплачує ФГ) та земельні ділянки ОТГ, орендовані засновником ФГ (орендну плату сплачує засновник). Як відобразити ці земельні ділянки в обліку ФГ?

Землі фермерського господарства можуть складатися із (ст. 12 Закону про ФГ):

— земельних ділянок, що належать громадянам України — членам фермерського господарства на праві власності, користування. При цьому право користування земельною ділянкою може входити до складу майна ФГ (складеного капіталу, що передається членами ФГ до його складеного капіталу (ст. 19 Закону про ФГ);

— земельних ділянок, що належать фермерському господарству на праві власності, користування, при цьому ФГ може укладати договори безпосередньо з орендодавцем.

Орендовані земельні ділянки ФГ

Об’єкт операційної оренди орендар відображає на позабалансовому рахунку бухгалтерського обліку за вартістю, зазначеною у договорі оренди (п. 4 розділу ІІ НП(С)БО 14).

Тобто земельні ділянки, які ФГ використовує за договором оренди, відображають в обліку:

— при набутті права користування — Д-т 01 «Орендовані необоротні активи»;

— при вибутті — К-т 01 «Орендовані необоротні активи».

Аналітичний облік орендованих необоротних активів ведуть за видами активів (Інструкція №291).

Нарахування орендної плати та утримання податків здійснюють у загальному порядку: Д-т 23 К-т 631, Д-т 631 К-т 642 (ВЗ), К-т 64/ПДФО.

Використання земельних ділянок, взятих в оренду засновником

Якщо між засновником та ФГ укладено договір суборенди щодо земель ОТГ, то облік та оподаткування здійснюють у загальному порядку, як і щодо орендованих необоротних активів.

Якщо ж право користування земельною ділянкою внесено до складеного капіталу, то його відображають на субрахунку 122 «Права користування майном» у складі нематеріальних активів (IПК ДФСУ від 15.06.2017 №669/6/99-99-12-02-03-15/IПК «Про єдиний податок четвертої групи»).

При цьому платником орендної плати та МПЗ є фізособа-засновник, як орендар. Щодо цього див. відповіді у ЗІР:

— ЗІР (111.01): «Хто є платником орендної плати за земельну ділянку державної або комунальної власності (ФО чи фермерське господарство), якщо земельна ділянка надана ФО — засновнику фермерського господарства за договором оренди, в якому визначено цільове призначення земельної ділянки — для ведення фермерського господарства?»;

— ЗІР (103.02): «Чи повинен член фермерського господарства — власник земельних ділянок сільськогосподарського призначення сплатити суму мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), визначену контролюючим органом в ППР, якщо фермерське господарство користується такими ділянками без укладання договору оренди та державної реєстрації переходу такого права користування?».

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру