• Посилання скопійовано

Відображення у додатку 1 єдиної звітності працівника резидента Дія Сіті — особи з інвалідністю

У резидента Дія Сіті працюють 8 штатних працівників, у т. ч. особа з інвалідністю. Як відобразити в єдиній звітності дохід та нарахований ЄСВ на зарплату такого працівника?

Нарахування ЄСВ

Відповідно до ч. 14-1 ст. 8 Закону про ЄСВ єдиний внесок для платника — резидента Дія Сіті, який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним п. 2, 3 ч. 1, п. 10 ч. 2 ст. 5 Закону «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», справляється:

а) зі суми нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», — у розмірі мінімального страхового внеску;

б) зі суми винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами, укладеними у порядку, передбаченому Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», — у розмірі мінімального страхового внеску.

Із вищезазначеного робимо висновок, що ЄСВ за кожного найманого працівника резидент Дія Сіті нараховує за ставкою 22% від МЗП (замість фактичної), а нарахування ЄСВ за ставкою 8,41% (на осіб з інвалідністю) для резидентів Дія Сіті законодавством не передбачено.

Єдина звітність та норматив працевлаштування осіб з інвалідністю

Жодних особливостей щодо подання єдиної звітності стосовно зарплати резидентами Дія Сіті законодавством не передбачено. Як і не передбачено окремого коду КЗО для відображення саме працівників з інвалідністю, які працюють у резидента Дія Сіті.

Для відображення в додатку 1 до єдиної звітності працюючих осіб з інвалідністю на підприємствах, в установах і організаціях передбачено використання коду категорії застрахованих осіб «2», який проставляють у графі 08 (Наказ №773).

Як зазначив ПФУ у листі від 13.09.2023 №34422-38830/У-05/8-2800/23, під час опрацювання додатка 1 до єдиної звітності, який у графі 08 містить значення «2» і при цьому розмір нарахованого ЄСВ становить 22%, для роботодавця у квитанції №2 формується попередження. Звітні відомості, які за результатами опрацювання містять попередження (а не помилки!) з різних причин, завантажуються до реєстру застрахованих осіб.

Отже, для врахування нарахованого ЄСВ на дохід працівника — особи з інвалідністю резидента Дія Сіті у розмірі 22% потрібно проставляти код КЗО «2».

Для цього треба вимкнути автоматичний розрахунок та навести у графі 16 фактично нарахований дохід, у графі 17 — суму МЗП та у графі 20 — суму, нараховану з МЗП (графа 17) у розмірі 22%. Проконтролювати, щоб дохід працівника потрапив до рядка 2.1, а сума ЄСВ — до рядка 3.1 титульного аркуша єдиної звітності. При цьому надійде квитанція №2 з попередженням, але сам звіт буде завантажений до реєстру застрахованих осіб і до нарахування штрафів не призведе.

А от для врахування працівника з інвалідністю до нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю потрібно зазначити його у рядку 102 титульного аркуша єдиної звітності незалежно від застосованої ставки ЄСВ до його зарплати.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру