• Посилання скопійовано

Лікарняні при зарплаті, яка більша від максимальної бази нарахування ЄСВ

У працівника за грудень 2023 р. нарахована зарплата більша від максимальної бази нарахування ЄСВ. До розрахунку середньої зарплати для лікарняних має потрапляти фактично нарахована зарплата чи тільки та сума, з якої сплачено ЄСВ?

Для визначення сукупного доходу звернімося до п. 3 Порядку №1266, яким визначено, що середньоденню заробітну плату обчислюють з нарахованої у розрахунковому періоді заробітної плати, на яку нараховано ЄСВ.

Середня заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах і допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за кошти роботодавця обчислюється роботодавцями на підставі відомостей, що включаються до звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що подається до ДПС (п. 32 Порядку №1266).

Така сама інформація міститься у додатку 1 єдиної звітності, зокрема у відомостях про заробітну плату, які дають підстави для визначення сукупного доходу.

Якщо роботодавець нараховує працівникові доходи у вигляді заробітної плати, на які нараховується єдиний соцвнесок, зокрема винагороду (премію) за підсумками роботи за рік, то така сума включається до сукупного доходу в повному обсязі, але у межах максимальної величини бази нарахування єдиного соцвнеску (ч. 3 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Таким чином, якщо нарахована працівникові заробітна плата у відповідному місяці (у грудні 2023 р.) перевищує 15 розмірів мінімальної заробітної плати (у грудні 2023 р. було 100 500 грн), — це максимальне обмеження, на яке нараховується єдиний внесок, то до розрахунку сукупного доходу можна включити лише ту заробітну плату, яка не перевищує визначеної межі, адже саме з неї були сплачені страхові внески.

Отже, бухгалтер, розраховуючи працівникові лікарняні, мав включити до їх розрахунку дохід за грудень 2023 р. саме у тій сумі, з якої сплачено ЄСВ.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру