• Посилання скопійовано

ПДВ при передачі ОЗ за планом санації

Чи потрібно нараховувати ПДВ при передачі інвестору ОЗ підприємства-боржника, який перебуває у стані банкрутства, згідно з планом санації, за інвестиційним договором? Чи можна в цій ситуації застосувати норму п. 46 підр. 2 розд. ХХ ПКУ і розглядати такі операції як звільнені від оподаткування ПДВ?

Щодо оподаткування ПДВ

Тимчасово, до 1 січня 2028 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції платників податку — боржника та/або поручителя (майнового поручителя — заставодавця, іпотекодавця) з постачання товарів для погашення заборгованості боржника перед кредиторами відповідно до плану реструктуризації, підписаного згідно із законом щодо фінансової реструктуризації, або плану санації, затвердженого згідно із законодавством, що регулює відносини з питань відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, з урахуванням особливостей, встановлених законом щодо фінансової реструктуризації (п. 46 підр. 2 розд. ХХ ПКУ). Під час здійснення операцій з постачання товарів, що звільняються від оподаткування ПДВ згідно з цим пунктом, платники податку — боржник та/або поручитель (майновий поручитель — заставодавець, іпотекодавець) не застосовують норми п. 198.5 та 199.1 ПКУ щодо нарахування податкових зобов’язань або коригування раніше нарахованих податкових зобов’язань та/або сум податку, віднесених до податкового кредиту у зв’язку з таким постачанням.

Товари — матеріальні та нематеріальні активи, у тому числі земельні ділянки, земельні частки (паї), а також цінні папери та деривативи, що використовуються у будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення (пп. 14.1.244 ПКУ). Тобто до поняття товарів у розумінні ПКУ належать, зокрема, і ОЗ.

А в п. 46 підр. 2 розд. ХХ ПКУ прямо зазначено, що звільняється від оподаткування ПДВ операція постачання боржником — платником ПДВ товарів для погашення заборгованості боржника перед кредиторами, відповідно до плану санації, затвердженого згідно із законодавством. Причому компенсуючий ПДВ за п. 198.5 і 199.1 ПКУ в такій ситуації не нараховують.

На звільнену від оподаткування операцію складають ПН, реєструють в ЄРПН та відображають у декларації.

Щодо плану санації, затвердженого згідно із законодавством

Умови та порядок відновлення платоспроможності боржника-юрособи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізособи встановлено Кодексом України з процедур банкрутства (далі — КУзПБ).

Процедура санації описана в ст. 50 — 57 КУзПБ.

Так, господарський суд затверджує схвалений план санації боржника і постановляє ухвалу про введення процедури санації (ч. 1 ст. 50 КУзПБ). Під санацією мається на увазі система заходів, що їх здійснюють під час провадження у справі про банкрутство з метою запобігання визнанню боржника банкрутом та його ліквідації, спрямованих на оздоровлення фінансово-господарського становища боржника, а також задоволення у повному обсязі або частково вимог кредиторів шляхом реструктуризації підприємства, боргів і активів та/або зміни організаційно-правової та виробничої структури боржника.

Відповідно до ч. 1 ст. 56 КУзПБ з метою відновлення платоспроможності боржника та задоволення вимог кредиторів план санації може також передбачати продаж частини іншого майна боржника, ніж визначеного статтями 54 і 55 КУзПБ. Продажу у процедурі санації підлягає лише майно боржника, зазначене у затвердженому в установленому порядку плані санації.

Тож пільга з ПДВ застосовується, якщо виконано умови КУзПБ.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру