• Посилання скопійовано

Суть справи

Фінансова звітність малого підприємства-2023
Хто складає фінансову звітність за формами №1-м та №2-м? Які особливості мають ці форми? Ми зробили зручні таблиці з аналізом кожного рядка!

Фінзвітність-2023: пам’ятка для бухгалтера
Раніше ми вже розглянули правила складання кожної з форм фінзвітності окремо. Але куди та як її подавати? У якому складі її додають до декларації з податку на прибуток? Чи будуть штрафи за неподання фінзвітності до Держстату?

Складаємо фінзвітність мікропідприємства-2023
Хто складає фінзвітність у малому обсязі за формами №1-мс та №2-мс? На що треба звернути увагу під час складання цих форм? Пропонуємо дві таблиці з докладним аналізом!

Трудові спори з мобілізованими
Продовжуємо розглядати окремі рішення ВС щодо трудових спорів у 2023 році (першу статтю на цю тему див. у «ДК» №3/2024). Цього разу поговоримо про останню судову практику щодо застосування окремих положень трудового законодавства з оплати праці та збереження середнього заробітку мобілізованих працівників після 19.07.2022.

Закордонне відрядження заброньованого працівника
Керівник підприємства є заброньованим працівником. Чи можна скерувати його у відрядження за кордон для здійснення партнерських відносин у ЗЕД? Чи достатньо для цього запрошення від партнера-нерезидента та наказу про відрядження?

Продаж кількох будинків і підприємницький дохід
ВС визнав, що підписання 23-х договорів купівлі-продажу нерухомого майна свідчить про здійснення таких операцій з метою отримання прибутку, а дохід від продажу оподатковується, як у ФОПа.

Розіграш товарів: чек та оподаткування
ФОП — платник ЄП на 2 групі планує на новорічні свята розіграш товарів (побутова техніка) у магазині. Як його провести з дотриманням умов застосування ПРРО? Якщо товари будуть передані покупцеві безоплатно, без застосування ПРРО, то як видати гарантійний талон та чек ПРРО? Чи зможе переможець отримати гарантійний ремонт без чека? Чи повинні ми видавати гарантійний талон?  Що з оподаткуванням?

Інвентаризація під час податкової перевірки
ВС наголосив, що податковий орган має право вимагати проведення інвентаризації під час перевірки, присутність його посадових осіб не є обов’язковою. Але результат інвентаризації має значення лише у разі, якщо її проведено у межах періоду перевірки.

ПДВ при передачі ОЗ за планом санації
Чи потрібно нараховувати ПДВ при передачі інвестору ОЗ підприємства-боржника, який перебуває у стані банкрутства, згідно з планом санації, за інвестиційним договором? Чи можна в цій ситуації застосувати норму п. 46 підр. 2 розд. ХХ ПКУ і розглядати такі операції як звільнені від оподаткування ПДВ?

Новостворене підприємство і виконання нормативу
Верховний Суд у коментованій справі з’ясовував, чи застосовуються штрафи за непрацевлаштування осіб з інвалідністю новоствореним підприємством.

Надання персоналу: з відрядженням чи без?
Компанія планує надавати послуги з надання персоналу. Чи оформлювати таким працівникам відрядження у разі виконання робіт в іншій компанії?

Уступка та взаємозалік у ЗЕД
ВС наголосив, що допускається зарахування однорідних вимог, які випливають з різних підстав, зокрема за договорами відступлення права вимоги. Це правило можна застосовувати навіть у відносинах із контрагентами-нерезидентами.

До змісту номеру