• Посилання скопійовано

Розіграш товарів: чек та оподаткування

ФОП — платник ЄП на 2 групі планує на новорічні свята розіграш товарів (побутова техніка) у магазині. Як його провести з дотриманням умов застосування ПРРО? Якщо товари будуть передані покупцеві безоплатно, без застосування ПРРО, то як видати гарантійний талон та чек ПРРО? Чи зможе переможець отримати гарантійний ремонт без чека? Чи повинні ми видавати гарантійний талон? Що з оподаткуванням?

Чек та гарантійний талон

ФОП — платник єдиного податку на 2-й групі як власник товару має право розпоряджатися ним на свій розсуд: роздати, подарувати або продати. Позаяк ФОП сплачує податок не з чистого прибутку, то він не повинен вести обліку своїх витрат. Тому безоплатно переданий товар покупцям під час розіграшу в магазині недоцільно показувати в чеку. А немає чека — немає підстав для видачі гарантійного талона. Відповідно, надалі в разі поломки техніки особа не зможе скористатися безоплатним ремонтом у сервісному центрі згідно з Порядком №1251.

Водночас ФОПи 2-ї групи, які реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту, зобов’язані застосовувати РРО (п. 296.10 ПКУ та Закон про РРО) і видати споживачеві розрахунковий документ установленої форми (фіскальний чек), що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу. Від цього залежить можливість споживача за потреби заявити вимоги щодо технічно складних побутових товарів: ці вимоги розглядаються після пред’явлення споживачем розрахункового документа, передбаченого Законом про РРО, та технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу (п. 11 ст. 8 Закону про захист прав споживачів).

Отже, що можна запропонувати в описаній у листі ситуації? Позаяк ФОП торгує із застосуванням ПРРО, то можна, на наш погляд, у межах проведеної акції, здійснити продаж товарів за 10 коп. чи за 1 грн. Тоді буде підстава для видачі чека, відповідно видачі гарантійного талона на техніку та відображення такого доходу (продажу) в Книзі доходів.

Далі щодо оформлення розіграшу в разі продажу товару клієнтові за 10 коп. чи за 1 грн.

Отже, на наш погляд, доречно мати такий пакет документів:

1) наказ про проведення розіграшу, із зазначенням дати, місця та мети проведення, кола осіб, відповідальних за організацію та виконання підготовчих робіт, термінів, кількості кожного найменування товарів, які роздаватимуться;

2) кошторис витрат на проведення розіграшу із зазначенням кількості товару, який передбачається роздавати/продати за символічну плату;

3) накладні на відпуск товару зі складу. У разі безкоштовної роздачі товарів особа, відповідальна за їх роздачу, одержує відповідні матеріальні цінності на складі під звіт. Відпуск товарів зі складу оформляють накладною (або актом про приймання як внутрішнє переміщення). Товари, які не було роздано покупцям, повертають на склад з оформленням накладної (або акта);

4) звіт про проведення розіграшу. Після завершення заходу відповідальні особи складають звіт про фактичні витрати на його проведення;

5) інші документи, наприклад накладні, акти виконаних робіт, платіжні/розрахункові документи, акти списання безкоштовно розданих чи проданих за 10 коп. або за 1 грн товарів.

Зазначені документи мають були правильно оформлені, зокрема підтверджувати характер витрат, факт і доцільність їх здійснення та мати всі обов’язкові реквізити для визнання їх первинними документами згідно зі ст. 9 Закону про бухоблік для формування даних податкової звітності.

Обов’язкові реквізити первинного документа

Первинні документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати такі обов’язкові реквізити:

— назву документа (форми);

— дату складання;

— назву підприємства, від імені якого складено документ;

— зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;

— посади і прізвища (крім первинних документів, вимоги до яких встановлюються Національним банком України) осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;

— особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Частина 2 ст. 9 Закону про бухоблік

Податок на доходи фізосіб

А тепер про оподаткування безоплатної передачі призу переможцеві.

За результатами розіграшу зазвичай переможець отримує приз у вигляді побутової техніки. Отримувачем є конкретна фізособа, а позаяк приз у вигляді техніки вручається, то особу можна персоніфікувати. Якщо це так, то дохід у вигляді вартості отриманого призу підприємець, який проводить розіграш, включає до загального оподатковуваного доходу переможця-фізособи (пп. 164.2.8 ПКУ).

Отже, вартість негрошового виграшу включається до загального місячного оподатковуваного доходу фізособи й оподатковується ПДФО за ставкою 18% у джерела виплати (пп. 170.6.3 ПКУ).

Якщо виграш видається в негрошовій формі (у вигляді побутової техніки), то для визначення бази оподаткування ПДФО слід застосувати натуральний коефіцієнт, який для ставки 18% становить 1,219512.

Військовий збір

Правила оподаткування призу ВЗ аналогічні до оподаткування призів ПДФО (пп. 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ). При цьому базою для оподаткування ВЗ буде вартість наданого призу, що відображена у бухгалтерському обліку, але без урахування натурального коефіцієнта, передбаченого для утримання ПДФО. Річ у тім, що в разі оподаткування доходів, виданих у негрошовій формі (у тому числі й призів), використання такого коефіцієнта ПКУ не передбачено.

Додаток 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Видачу призу клієнтові підприємець, позаяк у цьому разі він виступатиме податковим агентом, має відобразити в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ і зазначити суму нарахованого/виплаченого доходу у графах 3а та 3 та утриманого/перерахованого з нього ПДФО у графах 4а та 4, а ВЗ — у графах 5а та 5 за ознакою доходу «111».

Єдиний соцвнесок

Призи, що видаються клієнтам у разі розіграшу, надаються особам, які не пов’язані з підприємцем трудовими відносинами, а отже, на дохід у вигляді подарунка ЄСВ нараховувати не потрібно. У цьому разі обдаровувані не є застрахованими особами.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • Закон про бухоблік — Закон України від 16.07.1999 №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
  • Закон про захист прав споживачів — Закон України від 12.05.1991 №1023-XII «Про захист прав споживачів».
  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Порядок №1251 — Порядок гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 28.11.2023 №1251.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру