• Посилання скопійовано

Що нового

Діють зміни до Правил роздрібного ринку електроенергії

!  Учасникам ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила зміни до Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №312.

Зокрема, Правила доповнено положеннями, згідно з якими:

— активний споживач, який встановлює генеруючу установку, призначену для виробництва електричної енергії, установку зберігання електричної енергії або приєднує (підключає) до власних електромереж такі електроустановки третіх осіб, повинен додатково до комерційного обліку спожитої з електричної мереж / відпущеної в електричну мережу електричної енергії забезпечити облік виробленої такою генеруючою установкою електричної енергії та відбору/відпуску електричної енергії установкою зберігання енергії відповідно до вимог Кодексу комерційного обліку;

— активні споживачі, виробники, що здійснюють виробництво на об’єктах розподіленої генерації, у тому числі на когенераційних установках, що здійснюють споживання на власні потреби та електрозабезпечення електроустановок власного споживання третіх осіб (пов’язаних осіб), інші споживачі та агрегатори на договірних засадах беруть участь у заходах з управління попитом відповідно до вимог закону;

— активний споживач, виробники, що здійснюють виробництво на об’єктах розподіленої генерації, у тому числі на когенераційних установках, оператор установки зберігання енергії мають право здійснювати резервне забезпечення об’єктів споживачів власними електричними мережами за договором про резервне електрозабезпечення.

Одночасне живлення таких електроустановок об’єктів споживачів, у тому числі критичної інфраструктури, від генеруючих об’єктів виробників електричної енергії, що здійснюють виробництво електричної енергії на об’єктах розподіленої генерації, у тому числі на об’єктах когенераційних установках, та мереж оператора системи (у тому числі через мережі виробника, крім випадків укладення двостороннього договору між виробником, якому встановлено «зелений» тариф, та гарантованим покупцем про купівлю-продаж електричної енергії за «зеленим» тарифом) не допускається.

Резервне електрозабезпечення об’єктів споживачів не є діяльністю з постачання та розподілу/передачі електричної енергії.

Зміна джерела живлення електроустановок об’єктів критичної інфраструктури дозволяється з початку наступної розрахункової доби, якщо така зміна не пов’язана з обмеженням та/або аварійним припиненням розподілу або передачі електричної енергії оператором системи протягом поточної доби чи з аварійними зупинками такої когенераційної установки потужністю до 20 МВт протягом поточної доби.

Не дозволяється здійснювати резервне електрозабезпечення:

без технічних засобів, що унеможливлюють одночасне живлення електроустановок об’єктів споживача від об’єкта генерації виробника та мереж оператора системи передачі або оператора системи розподілу, у тому числі засобів автоматичного відокремлення;

без організації комерційного обліку електричної енергії, яка була спожита/передана електричними мережами, що з’єднують електроустановки споживача з електроустановками генеруючого об’єкта виробників.

Постанова НКРЕКП від 10.01.2024 №3
чинна з 12.01.2024


Механізм підтвердження шкоди іпотечному майну внаслідок війни вдосконалено

!  Власникам іпотечної нерухомості

Кабмін вніс зміну до Постанови КМУ від 19.04.2022 №473 «Про затвердження Порядку виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд».

Установлено, що акт обстеження об’єкта, пошкодженого внаслідок військових дій, спричинених збройною агресією Російської Федерації (акт комісійного обстеження об’єкта, пошкодженого внаслідок збройної агресії Російської Федерації), складений відповідно до п. 8-1 Порядку, та/або звіт з технічного обстеження, складений відповідно до п. 9 Порядку, є документами, що підтверджують факт пошкодження або знищення нерухомого майна внаслідок збройної агресії Російської Федерації для цілей реалізації положень п. 8 — 11 розд. IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про споживче кредитування».

Постанова КМУ від 09.01.2024 №16
чинна з 11.01.2024


Перевірки Держпраці-2024: масові, як завжди

!  СГ

Державна служба України з питань праці затвердила Річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) Державної служби України з питань праці на 2024 рік.

Загалом до плану включено 19359 суб’єктів господарювання.

Наказ Держпраці від 30.11.2023 №214
чинний з 30.11.2023


Нові підстави здійснення переказів за операціями з імпорту

!  Імпортерам, учасникам міжнародних виставок

Кабмін вніс зміни до переліку послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано Національному банку забезпечити здійснення переказів (додаток до постанови КМУ від 24.02.2022 №153).

Найбільша частка нововнесених позицій стосується участі у міжнародних виставках — 69 позицій. Також з цієї постанови ми вперше дізнаємося про існування «Консорціуму з вирощування чорниці», перекази членських внесків до якого теж дозволені, як і членських внесків до Європейської регіональної організації Всесвітньої федерації стоматологів, міжнародної організації PLMA (Private Label Manufacturers Association) та європейської некомерційної членської організації (Donau Soja GmbH, IACB the IFOAM e. VEOCC) та до Асоціації ISCC. Дозволені й перекази для оплати послуг, пов’язаних із виготовленням друкованих білетів миттєвих лотерей.

Постанова КМУ від 09.01.2024 №20
чинна з 13.01.2024


Бронювання працівників на ринках капіталу та організованих товарних ринках

!  Учасникам ринків капіталу та організованих товарних ринків

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Критерії, за якими здійснюється визначення підприємства, установи, організації, яке має важливе значення для галузі національної економіки, а саме для ринків капіталу та організованих товарних ринків, чи задоволення потреб територіальної громади, для цілей бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час.

Визначення підприємства, установи, організації, яке має важливе значення для галузі національної економіки, а саме для ринків капіталу та організованих товарних ринків, чи задоволення потреб територіальної громади, для цілей бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час, здійснюється за такими критеріями:

1) підприємство, установа, організація є професійним учасником ринків капіталу та організованих товарних ринків, який відповідає хоча б одній з таких умов:

забезпечує формування та функціонування системи депозитарного обліку цінних паперів;

забезпечує утворення та функціонування організованих ринків капіталу та/або організованих товарних ринків;

забезпечує здійснення клірингу та розрахунків (організацію проведення розрахунків) за вчиненими правочинами щодо фінансових інструментів чи продукції;

забезпечує функціонування системи недержавного пенсійного забезпечення;

є інвестиційною фірмою (крім банку), загальна сума вчинених та виконаних правочинів якої з купівлі-продажу ОВДП за 2023 рік за рахунок та від імені клієнтів або за рахунок клієнтів, але від свого імені, або від свого імені та за власний рахунок є більшою, ніж 100 млн грн;

є управителем, діяльність якого з управління майном для фінансування об’єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю пов’язана з будівництвом житла для потреб Міноборони або ветеранів війни та їх родин (за наявності підтвердження відповідного державного органу);

є компанією з управління активами, яка управляє активами інституту(ів) спільного інвестування, який(і) за 2023 рік надали кошти у позику (більше ніж 100 млн грн) підприємствам, пов’язаним з оборонною промисловістю (за наявності підтвердних документів), або здійснили інвестицію коштів (більше ніж 30 млн грн) в ОВДП за 2023 рік;

2) підприємство, установа, організація, яка провадить діяльність з надання інформаційних послуг на ринках капіталу та організованих товарних ринках та включена до Реєстру осіб, уповноважених надавати інформаційні послуги на ринках капіталу та організованих товарних ринках;

3) підприємство, установа, організація є емітентом, який бере участь у виконанні військових замовлень (за наявності підтвердження відповідного державного органу).

Рішення НКЦПФР від 10.01.2024 №24
чинне з 10.01.2024


Визначення пов’язаних із кредитною спілкою осіб — за новим положенням

!  Кредитним спілкам

Нацбанк затвердив Положення про визначення пов’язаних із кредитною спілкою осіб.

Це Положення визначає:

порядок регулювання діяльності кредитних спілок у частині визначення пов’язаних із кредитною спілкою осіб;

ознаки пов’язаності, які кредитна спілка використовує з метою забезпечення виконання ч. 4 ст. 41 Закону «Про кредитні спілки», а Нацбанк використовує з метою забезпечення виконання ч. 6 ст. 41 Закону.

Кредитні спілки повинні до 01.07.2024 привести свою діяльність у відповідність до вимог Положення та подати до НБУ перелік пов’язаних із кредитною спілкою осіб станом на дату подання цієї інформації за формою додатка до цієї постанови.

Постанова НБУ від 11.01.2024 №5
чинна з 13.01.2024


До переговорів щодо спецінвестдоговору можна залучати уповноважену установу

!  Інвесторам зі значними інвестиціями

Кабмін вніс зміни до Порядку взаємодії уповноваженої установи із заявниками, інвесторами із значними інвестиціями, органами державної влади, органами місцевого самоврядування з питань, пов’язаних із супроводом підготовки та реалізації інвестиційних проєктів із значними інвестиціями, затвердженого постановою КМУ від 23.06.2021 №647.

Так, Порядок доповнено положенням, відповідно до якого уповноважена установа (тобто Офіс із залучення та підтримки інвестицій) за зверненням заявника залучається до переговорів щодо умов спеціального інвестиційного договору.

Крім того, уточнено, що «суміжна інфраструктура» — це інженерно-транспортна інфраструктура.

Постанова КМУ від 09.01.2024 №18
чинна з 13.01.2024


Фітосанітарний контроль в умовах воєнного стану

!  Харчовикам

Кабмін вніс зміну до Постанови КМУ від 01.04.2022 №398 «Деякі питання здійснення фітосанітарних заходів та процедур, заходів державного контролю у сферах ветеринарної медицини, безпечності та окремих показників якості харчових продуктів в умовах воєнного стану», а саме виклав у новій редакції постановляючу частину постанови.

Принципових відмінностей між редакціями немає, за винятком посилання в новій редакції на затверджений Мінреінтеграції перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, а також уточнення, що, коли йдеться про адміністративні послуги, маються на увазі послуги, передбачені законами «Про карантин рослин» і «Про захист рослин».

Постанова КМУ від 09.01.2024 №22
чинна з 12.01.2024


Нова процедура видачі експлуатаційного дозволу

!  Операторам ринку харчових продуктів

Кабмін затвердив Порядок видачі, відмови у видачі, анулювання, тимчасового припинення дії, переоформлення та поновлення дії експлуатаційного дозволу.

Цей Порядок визначає процедуру видачі, відмови у видачі, анулювання, тимчасового припинення, переоформлення та поновлення дії експлуатаційного дозволу для операторів ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження, територіальними органами Держпродспоживслужби.

Також затверджено форму експлуатаційного дозволу.

Водночас втратить чинність Постанова КМУ від 11.11.2015 №930 «Про затвердження Порядку видачі експлуатаційного дозволу, форми експлуатаційного дозволу та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Постанова КМУ від 12.01.2024 №27
набирає чинності через 6 місяців з дня офіційного опублікування,
станом на 17.01.2024 офіційно не опублікована


Медогляди персоналу котельних коштом підприємства — перелік посад розширено

!  Теплоенергетикам

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України затвердило Перелік спеціальностей і посад персоналу теплогенеруючих енергетичних установок, який перебуває в зоні впливу теплового і електромагнітного випромінювання, а також інших шкідливих факторів та підлягає медичному огляду за рахунок коштів підприємств.

Перелік налічує 76 спеціальностей та посад.

Медичний огляд проводиться відповідно до вимог Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ від 21.05.2007 №246.

Водночас втратить чинність попередній Перелік, затверджений наказом Мінбуду від 01.02.2006 №29, який містить 57 спеціальностей та посад.

Тим часом наказом Мінінфраструктури від 08.01.2024 №18 до цього наказу внесено деякі зміни.

Наказ Мінінфраструктури від 19.12.2023 №1159
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 17.01.2024 офіційно не опублікований


Затверджено вимоги до харчового пластику

!  Хімікам і харчовикам

Міністерство охорони здоров’я затвердило Спеціальні вимоги до пластикових матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами.

Ці Спеціальні вимоги поширюються на операторів ринку матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами, та встановлюють вимоги до виробництва та обігу пластикових матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами, які:

призначені для контакту з харчовими продуктами;

вже контактують із харчовими продуктами;

які, обґрунтовано, можуть контактувати з харчовими продуктами.

Ці Спеціальні вимоги застосовуються до пластикових матеріалів і предметів, які перебувають в обігу та належать до таких категорій:

матеріали і предмети та їх частини, що складаються виключно з пластику;

пластикові багатошарові матеріали і предмети, що скріплюються за допомогою клею або іншими способами;

вищезгадані матеріали і предмети, які надруковані та/або вкриті покриттям;

шари пластику або пластикові покриття, що утворюють прокладки в ковпачках і заглушках, які разом з цими ковпачками і заглушками утворюють набір з двох або більше шарів різних типів матеріалів;

шари пластику у багатошарових матеріалах і предметах.

Спеціальні вимоги не поширюються на такі матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами: іонообмінні смоли; гума; силікони; друкарські фарби; клеї; лаки і покриття.

Установлено, що вироби з пластикових матеріалів і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами, які вироблені до набрання чинності цим наказом, можуть перебувати в обігу до закінчення строку (терміну) їх придатності.

Наказ набере чинності одночасно з Законом «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами».

Тим часом до цього наказу внесено деякі зміни наказом МОЗ від 02.01.2024 №11.

Наказ МОЗ від 11.12.2023 №2104
набирає чинності з 19.11.2025


Внесено зміни до Типового статуту ОСББ

!  ОСББ

Відповідно до абз. 4 п. 3 розд. II Закону від 14.07.2023 №3270-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення управління багатоквартирними будинками», ст. 7 Закону «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України затвердило зміни до Типового статуту об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу від 27.08.2003 №141.

Змінами, зокрема, уточнено положення щодо проведення загальних зборів об’єднання, у т. ч. з використанням технічних засобів електронних комунікацій.

Наказ Мінінфраструктури від 18.11.2023 №1048
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 17.01.2024 офіційно не опублікований

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру