• Посилання скопійовано

Отримали генератор за договором позички: що з податками?

ТОВ 1 надає в оренду ТОВ 2 нерухомість. ТОВ 2 планує придбати генератор та надати його за договором позички ТОВ 1. Як відобразити в обліку цю операцію?

ПДВ

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України (пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ). Але операція передачі майна в позичку не є операцією постачання такого майна, тому що право власності на передане у позичку майно не переходить від позичкодавця до користувача. І тоді як передача майна у позичку, так і повернення з позички не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Податок на прибуток

Для обчислення об’єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування (п. 44.2 ПКУ).

Позаяк при безоплатному наданні послуг у замовника актив не виникає та власний капітал не збільшується, то й дохід від отримання таких послуг теж не виникає.

Списання палива

Позаяк користувачем генератора є безпосередньо ТОВ1, саме воно і списує пальне.

Пальне для генератора придбавається так само, як і пальне для автомобіля, зокрема його можна придбавати на АЗС за різними схемами.

Законодавство не встановлює обов’язку розробити нормативи витрат палива та мастильних матеріалів для генератора, тож це можна зробити з власної ініціативи. Інформацію про витрати палива можна взяти з документації на генератор або визначити норму витрати палива за допомогою хронометражу та вимірювання. В останньому випадку результати вимірювання фіксуються в акті, який складає комісія, що здійснила хронометраж та вимірювання.

Списання фактично використаного палива можна оформити актом списання пального на роботу генератора виходячи з часу його роботи та норми витрат палива. Можна також складати зведений первинний документ на тиждень чи на місяць.

Облік палива для роботи генератора можна здійснюватися за такою схемою:

— Д-т 203/склад К-т 372 або 631 — придбання палива для генератора через підзвітну особу або безпосередньо у постачальника;

— Д-т 641/ПДВ К-т 372 або 631 — податковий кредит за наявності чека на суму до 240 грн з ПДВ (за день) або зареєстрованої ПН на будь-яку суму;

— Д-т 203/генератор К-т 203/склад — заправлення генератора паливом;

— Д-т 23, 91, 92, 93, 949 К-т 203/генератор — списання використаного палива згідно з актом списання палива.

Якщо в баку генератора на кінець місяця залишається невикористане паливо, це не спричиняє жодних наслідків, воно буде використане в наступних місяцях.

Відображення в обліку отриманого генератора

У бухгалтерському обліку користувача отримане в позичку майно можна відображати на позабалансовому рахунку 02. Амортизацію на нього не нараховують.

Форма №20-ОПП

Як юрособа, яка передає майно у позичку, так і юрособа, яка отримує майно у позичку, мають подавати інформацію про таке майно до податкової служби за формою №20-ОПП. Перша повідомляє про передачу, а друга — про отримання майна у позичку. Те саме читаємо, приміром, в ІПК ДПСУ від 17.07.2023 №1889/ІПК/99-00-21-02-02-06 щодо особи, яка отримала майно у позичку.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру