• Посилання скопійовано

Облік переоформлення ліцензії

Страхова компанія на балансі має ліцензії на право провадити діяльність зі страхування (25 шт. на суму 200 тис. грн). З 01.01.2024 страхові ліцензії потрібно переоформити. Чи списувати в обліку старі ліцензії?

Наразі маємо два варіанти: переоформлення старої ліцензії або її анулювання та оформлення нової ліцензії.

Переоформлення відповідає приведенню у відповідність до чинних норм і не передбачає ануляцію ліцензії страхової на провадження діяльності.

Зокрема, ліцензія, видана безстроково, буде чинна протягом усього строку існування підприємства або такого строку, протягом якого підприємство провадить ліцензовану діяльність.

Вартість ліцензії обліковують на субрахунку 127 протягом усього строку її використання. Якщо ліцензію буде лише переоформлено, то підстав списати цей нематеріальний актив немає.

А от якщо стара ліцензія анулюється і натомість видається нова, то так, стару ліцензію треба списати, а нову поставити на баланс. До початку дії витрати на оформлення нової ліцензії обліковують на субрахунку 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів». А з початком дії (експлуатації нематеріального активу) такі витрати формують первісну вартість нового НА на субрахунку 127.

Якщо страхова компанія планує розширити ліцензію і заплановано додаткові витрати на переоформлення, їх треба буде включити до первісної вартості нематеріального активу, а якщо звузити, то частина старих ліцензій у розмірі, який стосується звуження їх дії, буде анульована. І цю частину можна буде списати відповідно до п. 34 НП(С)БО 8 та п. 6.1 Методрекомендацій №1327 у зв’язку з неможливістю отримання підприємством надалі економічних вигід від використання. Проведення у бухобліку — Д-т 976 К-т 127.

Увага: вищенаведена думка є суто думкою автора. За додатковими роз’ясненнями можна звернутися безпосередньо до Мінфіну.

На нашу думку, проведення можуть бути такі.

Просте переоформлення: якщо додаткових витрат немає, то й у бухобліку проведень немає. Але в аналітичному обліку варто старі реквізити ліцензії (серію та номер) замінити на нові.

Анулювання старої ліцензії та отримання нової:

— Д-т 133 К-т 127 — списання зносу (амортизації) старої ліцензії;

— Д-т 976 К-т 127 — списання залишкової вартості старої ліцензії;

— Д-т 154 К-т 685 — витрати на оформлення нової ліцензії;

— Д-т 127 К-т 154 — введення нової ліцензії в експлуатацію як об’єкта НА.

Розширення ліцензії з додатковими витратами:

— Д-т 154 К-т 685 — витрати на розширення ліцензії;

— Д-т 127 К-т 154 — збільшення вартості нової ліцензії на суму додаткових витрат.

Звуження ліцензії, списання частини вартості:

— Д-т 976 К-т 127.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру