• Посилання скопійовано

Чи можна сплатити наперед ПДФО та військовий збір?

Фізособа щомісяця сплачує юрособі орендну плату з урахуванням індивідуальної знижки. Знижка оподатковується ПДФО і ВЗ. Чи можна сплатити ці ПДФО і ВЗ наперед?

Норми ПКУ

Податок сплачують (перераховують) до відповідного бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом (пп. 168.1.2 ПКУ).

Якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі, податок сплачують (перераховують) до бюджету протягом трьох операційних днів з дня, наступного за днем такого нарахування (виплати, надання) (пп. 168.1.4 ПКУ).

Якщо оподатковуваний дохід податковий агент нараховує, але не виплачує (не надає) платникові податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, податковий агент перераховує до бюджету у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду (пп. 168.1.5 ПКУ).

Сума знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для платника податку, є доходом такого платника податку у вигляді додаткового блага (пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ). І військовий збір нараховується, утримується в такому самому порядку, як і ПДФО (п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Особливості оподаткування

З наведених вище норм ПКУ випливають такі особливості оподаткування.

ПДФО і ВЗ потрібно утримувати і перераховувати до бюджету в разі нарахування чи виплати доходу. Причому ці податки утримують зі суми нарахованого доходу.

Суми нарахованого, виплаченого доходу, а також суми утриманих, перерахованих податків податковий агент (в описаній ситуації — юрособа) відображає в додатку 4ДФ.

Таким чином, якщо дохід ще не нараховано чи не виплачено, підстав для утримання та перерахування ПДФО і ВЗ до бюджету немає. Тобто сплатити ПДФО і ВЗ наперед, до моменту нарахування чи виплати доходу підстав немає.

За умовами запитання, згідно з договором оренди орендну плату орендар сплачує щомісяця. Тобто, якщо орендна плата сплачується зі знижкою, а сума такої знижки є доходом, періодом для нарахування такого доходу є місяць. На думку автора, індивідуальна знижка — це дохід, наданий у негрошовій формі, а тому податки з цього доходу мають бути перераховані до бюджету протягом трьох операційних днів з дня, наступного за днем такого нарахування (виплати, надання).

Наведене далі є суто точкою зору автора: якщо орендар сплатив орендну плату наперед за певний місяць до моменту її нарахування, однаково можна стверджувати, що дохід у вигляді знижки надано — адже індивідуальна знижка прописана в договорі, а передоплата дає право орендарю скористатися такою знижкою. Тож протягом трьох операційних днів з дня, наступного за днем отримання передоплати, податковий агент (юрособа) має перерахувати податки до бюджету.

З наведеного також випливає: якщо орендар сплатив орендну плату наперед за кілька місяців, за кілька років тощо, то у момент такої сплати надано й дохід у вигляді знижки за таку саму кількість місяців, років. Отже, протягом трьох операційних днів з дня, наступного за днем такого нарахування (виплати, надання), податковий агент (юрособа) має перерахувати до бюджету податки, обчислені з доходу за всі ці місяці, роки.

І тоді в додатку 4ДФ за той період, коли була така сплата, буде відображено як нарахування, так і виплату доходу і податків за всі такі місяці, роки.

Утім, податківці можуть мати й іншу думку щодо складання додатка 4ДФ стосовно переплати (проти сплати наперед ПДФО та ВЗ вони не заперечуватимуть). Тому, щоб уникнути спорів під час перевірки, варто отримати від них ІПК.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру