• Посилання скопійовано

Нецільове використання компенсації відсотків за кредитом

Підприємство має компенсацію відсотків за програмою «Доступні кредити — 5-7-9%». Під час перевірки було виявлено невідповідність цій програмі. Що буде в обліку?

Цільове фінансування не визнається доходом доти, доки немає підтвердження того, що воно буде отримане і підприємство виконає умови щодо такого фінансування (п. 16 НП(С)БО 15).

Увага: перевірка відповідності умовам кредитування проводиться щонайменше протягом кварталу, тобто визначення виконання умов фінансування відбувається із запізненням. Тому отримання коштів на сплату відсотків ще не є гарантією виконання умов фінансування.

Отже, правильною тактикою буде визнання доходів лише після того, як цільове використання отриманих коштів буде підтверджено перевіркою, а доти їх треба обліковувати на рахунку 69.

На нашу думку, підприємство, порушивши порядок використання коштів, не виконало умов щодо отримання такого фінансування і не мало підстав визнавати доходи.

Якщо ж дохід визнавався, його треба зменшити.

Якщо операція з визнання доходів проводилася минулого року, коригування робимо за рахунок нерозподіленого прибутку (п. 4 П(С)БО 6) і лише за тими рахунками, що мають залишок:

— Д-т 44 К-т 69 — відновлено в обліку частину коштів фінансування, що має бути повернена за порушення умов договору, як доходи майбутніх періодів — бо умови цільового фінансування не виконані і підстав визнавати доходи не було.

Якщо ж помилки припустилися у поточному звітному році, то сторнуємо проведення, за яким було визнано дохід:

— Д-т 48 К-т 718 — червоне сторно, тобто відображення визнаного доходу ще раз, зі знаком «мінус».

А далі відображаємо поточні операції, які виникли за наслідками перевірки:

— Д-т 69, 48 К-т 311 — повернення коштів за отриманим фінансуванням;

— Д-т 948 К-т 685 — штрафна санкція за нецільове використання коштів;

— Д-т 685 К-т 311 — сплата штрафної санкції.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру