• Посилання скопійовано

Добровільне медстрахування працівників резидентів Дія Сіті: що з ПДФО та ВЗ?

Як оподатковується та за якою ознакою доходу відображається в додатку 4ДФ сума внесків резидентами Дія Сіті за договорами добровільного медичного страхування працівників?

Податківці у «ЗІР» (підкатегорія консультації 103.25) пояснили так.

Згідно з пп. 170.14-1.2 ПКУ за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ (5 відс.), оподатковуються доходи платника податку спеціаліста резидента Дія Сіті, що виплачуються на його користь резидентом Дія Сіті у вигляді:

а) заробітної плати;

б) винагороди за гіг-контрактом, укладеним у порядку, передбаченому Законом №1667, у тому числі винагороди за створення та перехід прав на твори, створені на замовлення;

в) авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори.

Як бачимо, внесків на добровільне медичне страхування працівників у цьому переліку немає.

Натомість, відповідно до пп. «г» пп. 164.2.16 п. 164.2 ст. 164 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається сума пенсійних внесків у межах недержавного пенсійного забезпечення відповідно до закону, страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), у тому числі за договорами добровільного медичного страхування та за договором страхування додаткової пенсії, внесків на пенсійні вклади, внесків до фонду банківського управління, сплачена будь-якою особою-резидентом за платника податку чи на його користь, крім сум, що сплачуються резидентом Дія Сіті своїм коштом за договорами недержавного пенсійного забезпечення та/або за договорами добровільного медичного страхування платника податку — гіг-спеціаліста у межах 30 відс. нарахованої винагороди такому гіг-спеціалісту.

Також доходи, визначені ст. 163 ПКУ, є об’єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ).

Ставка військового збору становить 1,5 відс. від об’єкта оподаткування (пп. 1.3 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ).

Відповідно до п. 4 розд. IV Порядку в додатку 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі — додаток 4ДФ) до Розрахунку у графі 6 «Ознака доходу» зазначають ознаку доходу, наведену у розд. 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 до Порядку №4.

Згідно з Довідником ознак доходів фізичних осіб, суми пенсійних внесків, що сплачуються резидентом Дія Сіті власним коштом за договорами недержавного пенсійного забезпечення та/або за договорами добровільного медичного страхування платника податку — гіг-спеціаліста у межах 30 відс. нарахованої винагороди такому гіг-спеціалісту (пп. «г» пп. 164.2.16 п. 164.2 ст. 164 ПКУ), відображають у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «204».

З огляду на викладене:

— суму страхових внесків, сплачену резидентом Дія Сіті власним коштом за договорами недержавного пенсійного забезпечення та/або за договорами добровільного медичного страхування платника податку — гіг-спеціаліста, що перевищує 30 відс. нарахованої винагороди такому гіг-спеціалісту, включають до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу й оподатковують податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс. та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка;

— сума таких внесків, яка не перевищує 30 відс. нарахованої винагороди такому гіг-спеціалісту, не оподатковується ПДФО та ВЗ;

— у додатку 4ДФ до Розрахунку показують усю суму страхового внеску за ознакою доходу «204».

Автор: Брік Світлана

До змісту номеру