• Посилання скопійовано

Штраф за те, що не робив: відповідальність при зміні роботи

Чи застосовується адміністративна відповідальність до посадових осіб за адміністративні правопорушення, вчинені за періоди, які не належали до їхньої роботи?

Податківці у «ЗІР» (підкатегорія консультації 132.03) говорять про це таке.

Відповідальність за несвоєчасне складення первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку та недостовірність відображених у них даних несуть особи, які склали та підписали ці документи (частина восьма ст. 9 Закону України від 16.07.1999 №996-ХIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»).

Згідно зі ст. 9 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 №8073-Х (далі — КУпАП) адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка зазіхає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Адміністративна відповідальність за правопорушення, передбачені КУпАП, настає, якщо ці порушення за своїм характером не тягнуть за собою кримінальної відповідальності відповідно до закону.

Особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, підлягає відповідальності на підставі закону, що діє під час і за місцем вчинення правопорушення (частини перша і третя ст. 8 КУпАП).

Провадження у справах про адміністративні правопорушення ведеться на підставі закону, що діє під час і за місцем розгляду справи про правопорушення.

Завданням провадження у справах про адміністративні правопорушення, зокрема, є: своєчасне, всебічне, повне й об’єктивне з’ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності до закону (ст. 245 КУпАП).

Орган (посадова особа) під час розгляду справи про адміністративне правопорушення зобов’язаний з’ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна ця особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом’якшують й обтяжують відповідальність, чи заподіяно майнову шкоду, чи є підстави для передачі матеріалів про адміністративне правопорушення на розгляд громадської організації, трудового колективу, а також з’ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи (ст. 280 КУпАП).

До посадових осіб юрособи за адміністративні правопорушення, вчинені за періоди, які не належали до їхньої роботи, адміністративна відповідальність не застосовується (ст. 8 і 280 КУпАП).

Автор: Брік Світлана

До змісту номеру