• Посилання скопійовано

Передання основних засобів ЗСУ

ТОВ передало ЗСУ в порядку примусового відчуження навантажувач, який обліковувало як основний засіб (далі — ОЗ). Як відобразити цю операцію в обліку?

Порядок оформлення передачі майна

Примусове відчуження майна у власника в умовах воєнного або надзвичайного стану передбачає повне відшкодування його вартості (ч. 2 ст. 353 ЦКУ). Оформляється актом про примусове відчуження або вилучення майна (форма акта є у постанові КМУ від 31.10.2012 №998).

Увага! При примусовому відчуженні майна обов’язковою є його оцінка.

Компенсація вартості майна, що відчужується, може бути:

— з попереднім повним відшкодуванням його вартості за кошти державного бюджету до підписання акта (ч. 1 ст. 10 Закону «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна»);

— з наступним повним відшкодуванням його вартості протягом п’яти наступних бюджетних періодів, правового режиму надзвичайного стану — протягом одного наступного бюджетного періоду після скасування правового режиму воєнного чи надзвичайного стану за рахунок коштів державного бюджету (ч. 2 ст. 10 Закону «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна»). Таке відшкодування проводиться за заявою власника (додаток: акт відчуження та акт оцінки) після скасування режиму воєнного стану за місцем відчуження майна.

ПДВ

Якщо ТОВ не планує отримувати відшкодування за передачу навантажувача, то в цьому разі об’єкта оподаткування ПДВ не буде.

Тому що не є постачанням товарів та послуг операції з безоплатної (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передачі/надання товарів та послуг ЗСУ (п. 32‑1 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). При такій передачі п. 198.5 ПКУ не застосовується, тобто компенсуюче ПЗ нараховувати не потрібно.

Якщо ТОВ очікує отримати компенсацію за навантажувач, то ця операція вважатиметься постачанням. Тому ТОВ потрібно буде нарахувати ПДВ у загальному порядку. Базою оподаткування буде сума компенсації, але не нижче від балансової (залишкової) вартості навантажувача.

Бухгалтерський облік

Відображення в обліку, якщо очікується отримання компенсації:

— Д-т 13 К-т 10 — списано суму зносу;

— Д-т 286 К-т 10 — переведено навантажувач до складу необоротних активів, утримуваних для продажу;

— Д-т 361 К-т 712 — визнано дохід від реалізації/відчуження за оціночною вартістю;

— Д-т 712 К-т 641 — ПЗ з ПДВ;

— Д-т 943 К-т 286 — списано собівартість переданого навантажувача;

— Д-т 311 К-т 361 — отримано оплату.

Якщо компенсацію не буде отримано, то проведень буде лише два:

— Д-т 13 К-т 10 — списано суму зносу;

— Д-т 949 К-т 10 — списано переданий ЗСУ навантажувач за залишковою (балансовою) вартістю.

ПЗ з ПДВ, як ми зазначили вище, в цій ситуації не виникають — ані за фактом передачі (як безоплатним постачанням), ані за фактом використання не в господарській діяльності.

Податок на прибуток

Якщо ТОВ застосовує податкові різниці, то в разі відчуження об’єкта ОЗ (немає значення, за компенсацію — тобто як продаж ОЗ, чи без неї — тобто як при списанні ОЗ), потрібно буде відобразити «амортизаційні» різниці за ст. 138 ПКУ. Крім того, може бути застосовано різницю за пп. 140.5.9 ПКУ. Щоправда, в разі безоплатної передачі навантажувача ЗСУ ця різниця не застосовується за пп. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь