• Посилання скопійовано

ТОВ надає волонтерам паливні картки

ТОВ хоче надати допомогу волонтерській організації у вигляді смарт-карток на 200 л палива. Які наслідки з ПДВ та з податку на прибуток?

Чи можна надати допомогу паливними картками? Так, можна.

Ба більше, це зручніше, ніж передавати саме паливо. Адже передача паливних карток від однієї особи до іншої не є реалізацією пального, тому не потрібно отримувати ліцензію на торгівлю пальним, реєструватися платником акцизного податку та реєструвати акцизний склад.

Документальне оформлення

Надання допомоги може оформлятися такими документами:

— лист-запит/прохання щодо надання допомоги із зазначенням виду допомоги та її цільового призначення;

або

— лист-пропозиція від підприємства, в якому висловлюється бажання добровільно надати допомогу, зазначити її вид та цілі, на які буде спрямовано таку допомогу. У такому разі варто також отримати відповідь про згоду на отримання такої допомоги;

— наказ по підприємству, де зазначити деталі такої операції;

— накладна чи акт на передачу талонів.

У бухобліку вартість переданих карток списують до складу інших операційних витрат: Д‑т 949 К-т 203.

Що з ПДВ?

Для потреб оподаткування ПДВ операція з безоплатного передання паливних карток є реалізацією таких карток, тобто оподатковуваною операцією. Це означає, що ТОВ не втрачає права на податковий кредит з ПДВ, отриманий при придбанні паливних карток, і відображає його у декларації з ПДВ за загальними правилами.

При нарахуванні податкових зобов’язань застосовують норму абзацу другого п. 188.1 ПКУ: база оподаткування операцій з постачання товарів не може бути нижчою за ціну придбання таких товарів.

Зрозуміло, що норми п. 198.5 ПКУ тут не застосовують, тому що податкові зобов’язання з ПДВ вже нараховано на мінімальну базу оподаткування.

Це означає, що на дату передання паливних карток слід скласти дві податкові накладні:

— одну — на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, яка в цьому випадку нульова (як покупець зазначається волонтерська організація, якщо вона є платником ПДВ, або ж зазначається «Неплатник»);

— іншу — на себе як покупця і на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання паливних карток над фактичною нульовою ціною, за якою вони передаються волонтерській організації.

Як варіант, можна скласти не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням сум ПДВ, розрахованих виходячи з перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, за всіма подібними операціями за такий місяць.

У бухобліку донараховані податкові зобов’язання списують також на рахунок 949, як і самі картки: Д-т 949 К-т 641/ПДВ.

Що з податком на прибуток?

Якщо ТОВ застосовує податкові різниці і коригує фінрезультат для потреб оподаткування прибутку, йому треба звернути увагу на пп. 140.5.9 ПКУ: фінрезультат збільшується на суму вартості товарів, безоплатно переданих протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру на дату передачі товарів, у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Якщо волонтерська організація не зареєстрована як неприбуткова і не є платником податку на прибуток, то в цьому разі діє норма пп. 140.5.10 ПКУ про те, що фінрезультат збільшується на всю суму безоплатно наданих товарів особам, які не є платниками податку на прибуток.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру