• Посилання скопійовано

Бронювання працівників: як впливають премії?

Чи враховується премія під час розрахунку середньої зарплати в еквіваленті повної зайнятості? Як премію відобразити в звіті з ЄСВ?

Одним із критеріїв, на підставі яких підприємство може бути віднесено до критично важливих з метою бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час, є розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб — працівників. Розглянемо, як на цей показник впливають премії.

Запроваджуючи преміювання на підприємстві, треба звертати увагу на назви премій в Інструкції №5 та Порядку №100. Якщо на підприємстві є система преміювання, вона має бути закріплена або в колективному договорі, або в Положенні про преміювання.

Щоб виконати вимоги щодо середнього заробітку в еквіваленті повної зайнятості, рекомендуємо називати премії (хоча б у наказі про преміювання) так, як вони називаються в Інструкції №5, а саме:

1. Премії та винагороди, у тому числі за вислугу років, що мають систематичний характер, незалежно від джерел фінансування (пп. 2.2.2 Інструкції №5);

2. Премії за виконання важливих та особливо важливих завдань (пп. 2.3.2 Інструкції №5).

Премії (в тому числі за місяць) та інші заохочувальні виплати за підсумками роботи за певний період під час обчислення середньої заробітної плати враховують у заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані (п. 2 Порядку №100). Для цього до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додають частину, яка визначається діленням суми премії або іншої заохочувальної виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період. Якщо період, за який нараховано премію чи іншу заохочувальну виплату, працівник відпрацював частково, під час обчислення середньої заробітної плати враховують суму у розмірі не більше ніж фактично нарахована сума премії чи іншої заохочувальної виплати.

Отже, залежно від формулювань наказів про преміювання це може бути премія, яка не враховується під час розрахунку середньої зарплати, а може бути й така премія, яка враховується.

У додатку Д1 єдиної звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ таку премію відображають в одному рядку разом із зарплатою.

Автор: Галина Казначей

До змісту номеру

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь