• Посилання скопійовано

Імпорт товарів після реєстрації платником ПДВ

ТОВ зробило передплату нерезидентові за товар, товар увезено після реєстрації платником ПДВ. Чи буде право на ПК?

Насамперед нагадаємо, що право на податковий кредит мають лише платники ПДВ, що випливає з визначення податкового кредиту в пп. 14.1.181 ПКУ. Якщо ТОВ на дату розмитнення імпортованого товару буде платником ПДВ, воно матиме право на податковий кредит на суму ПДВ, сплаченого на митниці під час ввезення товару.

Податкові зобов’язання у такого ТОВ виникнуть на дату подання митної декларації для митного оформлення (п. 187.8 ПКУ).

Попередня (авансова) оплата вартості товарів, які ввозяться на митну територію України, не змінює значення сум ПДВ, які належать до податкового кредиту або податкових зобов’язань платника ПДВ, такого експортера чи імпортера (п. 187.11 ПКУ). З цього робимо висновок, що попередня оплата імпортованого товару не створює події для виникнення податкових зобов’язань або податкового кредиту з ПДВ, тому всі ПДВ-наслідки за імпортною операцією виникнуть уже під час ввезення товару, коли ТОВ буде платником ПДВ.

Попередня оплата товарів постачальникові ніяк не впливатиме ані на податкові зобов’язання, ані на податковий кредит покупця при імпорті товарів.

Адже «імпортний» податковий кредит з ПДВ виникає на дату сплати ПДВ за митною декларацією (п. 198.1 та 198.2 ПКУ). Позаяк ТОВ уже буде зареєстрованим платником ПДВ на цю дату, то сплачений на митниці ПДВ потрапить до податкового кредиту цього ТОВ. Ба більше, цей ПДВ збільшуватиме ліміт реєстрації податкових накладних згідно з формулою, наведеною у п. 200-1.3 ПКУ.

Той факт, що на дату попередньої оплати товарів ТОВ ще не було платником ПДВ, не скасовує права на податковий кредит і не є підставою для нарахування податкових зобов’язань згідно з п. 198.5 ПКУ.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь