• Посилання скопійовано

Відрахування за виконавчим листом при звільненні

Звільняється працівник, із зарплати якого проводять відрахування за виконавчим листом. Чи потрібно робити таке відрахування при звільненні?

Відрахування із зарплати за будь-яким виконавчим листом проводять після утримання з неї податків та зборів. При цьому утримання із заробітної плати боржника за виконавчими документами треба проводити до повного погашення заборгованості (ч. 1 та 2 ст. 70 Закону №1404).

Підприємства здійснюють відрахування із зарплати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника і перераховують кошти на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця у строк, установлений для здійснення зазначених виплат боржникові, а якщо такого строку не встановлено, — до десятого числа місяця, наступного за місяцем, за який здійснюється стягнення зі щомісячним надсиланням виконавцю звіту про здійснені відрахування та виплати за формою, встановленою Мін’юстом (ст. 69 Закону №1404).

У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (ст. 24 Закону про відпустки).

Позаяк ідеться про інші стягнення, ніж аліменти на дитину, то щодо стягнення коштів, на які не може бути звернено стягнення, слід керуватися ст. 73 Закону №1404. І серед цих виплат компенсації працівникові за невикористану відпустку немає.

Отже, при звільненні працівника 28.06.2024 зі всієї суми остаточного розрахунку — зарплати та компенсації за невикористану відпустку — слід утримати 20% за виконавчим листом.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру