• Посилання скопійовано

Використання землі членів ФГ без укладання договору: що з МПЗ?

ФГ використовує земельну ділянку члена ФГ, договір не зареєстровано. Декларацію платника єдиного податку ІІІ групи подали без додатка МПЗ. Чи потрібно було подавати цей додаток?

Для платників податку — власників, орендарів, користувачів на інших умовах (зокрема на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, не переданих такими особами в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, загальне мінімальне податкове зобов’язання визначається контролюючим органом (пп. 170.14.1 ПКУ).

Якщо ж такі земельні ділянки передані на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, їх розмір ураховується при визначенні загального МПЗ орендарів, користувачів на інших умовах (зокрема на умовах емфітевзису) (пп. 170.14.2 ПКУ).

Визначення загального МПЗ фізособам, які не зареєстровані як ФОПи, здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 1 липня року, наступного за звітним (п. 170.14.3 ПКУ).

Своєю чергою, ФГ підлягає державній реєстрації як юрособа або фізособа-підприємець (ч. 4 ст. 1 Закону про фермерське господарство).

Тобто якщо ФГ не уклало та не зареєструвало відповідно до законодавства договір щодо використання земельних ділянок членів ФГ, то платником МПЗ у такому разі є саме фізособа — власник земельної ділянки.

Тепер щодо подання додатка «Розрахунок МПЗ». Платники єдиного податку — власники, орендарі, користувачі на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, а також голови сімейних фермерських господарств, у тому числі щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного фермерського господарства та використовуються таким сімейним фермерським господарством, зобов’язані подавати додаток із розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання у складі податкової декларації за податковий (звітний) рік (п. 297-1.1 ПКУ).

Цим пунктом визначено суб’єктів господарювання — платників МПЗ, але нічого не сказано щодо оформлення умов користування. А от цей момент визначено пп. 170.14.2 ПКУ, зокрема таке право потребує реєстрації.

Тому об’єкта оподаткування щодо МПЗ у ФГ немає, і додаток у складі декларації платника єдиного податку подавати не потрібно (ЗІР, підкатегорія 108.01.08). На нашу думку, подавати уточнюючий звіт цьому ФГ не потрібно. Але звертаємо увагу, що підставою для ненарахування МПЗ є саме відсутність укладеного та зареєстрованого договору, а не факт невикористання земельної ділянки. Тому, щоб уникнути спорів із податківцями, потрібно якнайшвидше вирішити питання з реєстрацією договорів оренди земельних ділянок.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь