• Посилання скопійовано

Лікарняний у перший день роботи демобілізованого працівника

Демобілізований працівник у перший день виходу на роботу пішов на лікарняний. Як розрахувати середньоденну заробітну плату для розрахунку лікарняного?

Середню заробітну плату для оплати днів тимчасової непрацездатності працівника обчислюють відповідно до норм Порядку №1266.

Суму допомоги з тимчасової непрацездатності (яку фінансує ПФУ) й оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності коштом роботодавця обчислюють множенням суми денної виплати, розмір якої встановлюється у відсотках середньоденної заробітної плати залежно від страхового стажу, якщо його наявність передбачена законодавством, на кількість календарних днів непрацездатності за лікарняним.

Середньоденну заробітну плату обчислюють діленням нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нараховано ЄСВ, на кількість календарних днів зайнятості (в цьому випадку — період перебування у трудових відносинах) у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.

Зверніть увагу: період, протягом якого працівник проходив строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або проходив військову службу за контрактом, зокрема шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, і за ним не зберігався роботодавцем середній заробіток за такий період, — якраз і належить до тих самих поважних причин.

Якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа з поважних причин не мала заробітку, середню заробітну плату визначають виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку (п. 28 Порядку №1266).

Пунктом 5 Порядку №1266 визначено: якщо середня заробітна плата обчислюється відповідно до п. 28 цього Порядку, середньоденна заробітна плата за один календарний день визначається діленням тарифної ставки (посадового окладу) або їх частини (якщо особа працює у режимі неповного робочого дня чи тижня) на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Якщо оплата праці працівників на підприємстві здійснюється за погодинною системою оплати праці, тарифна ставка на момент настання страхового випадку може бути розрахована як добуток погодинної тарифної ставки у місяці настання страхового випадку на норму робочого часу цього місяця.

Інші доплати, надбавки, премії тощо, які належаться працівникові за трудовим договором, до розрахунку в цьому разі не беруть.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру