• Посилання скопійовано

ЮО-нерезидент продає частку в ЮО-резиденті фізособі

Фізособа-резидент планує придбати частку в статутному капіталі юрособи-резидента у юрособи-нерезидента. Як провести розрахунок? Що з податками?

Відчуження частки у статутному капіталі товариства іншим учасникам товариства або третім особам регулюється ст. 21 Закону про ТОВ та главою 54 ЦКУ.

Так, учасник має право оплатно чи безоплатно відчужити свою частку (частину частки) іншим учасникам або третім особам (ч. 1 ст. 21 Закону про ТОВ). Частка (частина частки) у статутному капіталі, що відчужується, має бути оплаченою (ч. 3 ст. 21 Закону про ТОВ). Учасник товариства може встановити вимогу нотаріального посвідчення правочину з відчуження. Таким чином, можлива як проста письмова, так і нотаріальна форма договору.

Акт приймання-передачі частки (частини частки) у статутному капіталі ТОВ має бути засвідчено нотаріально (абз.1 ч. 5 ст. 17 Закону про держреєстрацію). В акті потрібно зазначити, що оплата за частку здійснюється у порядку та на умовах, визначених договором купівлі-продажу частки у ТОВ (і зазначити суму в гривнях з копійками).

Звісно, що в такому разі порядок та умови розрахунків сторони зазначають у договорі. Якщо це буде оплата в декілька етапів, то саме в договорі треба визначити розмір та строки оплати.

Корпоративні права (права власності на частку (пай) у статутному капіталі юрособи, створеної відповідно до законодавства України або законодавства інших країн), виражені у конвертованій валюті, є іноземними інвестиціями (ст. 2 Закону про режим іноземного інвестування).

Операції, пов’язані з поверненням іноземних інвестицій, є валютною операцією, пов’язаною з рухом капіталу (п. 5 розд. І Положення про здійснення операцій із валютними цінностями №2).

У розрахунках між резидентами та нерезидентами за операціями, пов’язаними з рухом капіталу, використовують як засіб платежу іноземну валюту і гривні (п. 28 розд. ІV, п. 5 розд. І Положення про здійснення операцій із валютними цінностями №2).

На період дії воєнного стану уповноваженим установам забороняється здійснювати транскордонний переказ валютних цінностей з України/переказ коштів на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів у гривнях/іноземній валюті, відкриті в банках-резидентах (п. 14 Постанови про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану №18). У цьому самому пункті міститься низка винятків із цього правила (тобто коли можна перераховувати валюту), але операцій з придбання часток у статутному капіталі там немає. Тому зробити оплату за придбану частку нині можна буде лише у гривнях на території України або дочекатися відповідних змін у Постанові №18.

Податок з доходів нерезидента

ФО — покупець частки у статутному капіталі не є податковим агентом для юрособи-нерезидента відповідно до пп. 141.4.1 ПКУ. Саме таку відповідь ДПС навела в ЗІР, підкатегорія 102.16, на запитання: «Чи повинні ФО-резиденти при виплаті доходів, визначених пп. 141.4.1 п. 141.4 ст. 141 ПКУ, нерезиденту-ЮО утримувати податок на доходи нерезидента та подавати Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств?».

ПДФО та ВЗ

Позаяк ФО є покупцем інвестиційного активу, а не продавцем, то об’єкта оподаткування ПДФО та ВЗ немає.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь