• Посилання скопійовано

Зарплата померлого працівника: чи можна виплатити колишній дружині?

Чи може колишня дружина або донька її та померлого працівника отримати розрахункові (зарплату та компенсацію відпустки) і що від неї для цього потрібно?

У разі смерті працівника грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, що не була одержана за життя, виплачується членам сім’ї такого працівника, а в разі їх відсутності — входить до складу спадщини (ст. 83 КЗпП та ст. 1227 ЦКУ). Тобто, якщо померлий не мав сімʼї, отримати спадщину зможуть лише спадкоємці на підставі свідоцтва про спадщину. Нагадаємо, що за пп. 14.1.263 ПКУ членами сім’ї фізособи першого ступеня споріднення для потреб розд. IV ПКУ вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізособи, у тому числі усиновлені.

Членами сім’ї фізособи другого ступеня споріднення для потреб розд. IV ПКУ вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Але це з метою оподаткування! Натомість СКУ виставляє інші вимоги для визначення членів сім’ї.

Сім’ю становлять особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки (ч. 2 ст. 3 СКУ).

Подружжя вважається сім’єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв’язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно.

Дитина належить до сім’ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає. Про це нагадує Мін’юст у листі від 2 липня 2007 р. №Ш-10310.

З вищезазначеного розуміємо, що колишня дружина не є членом сім’ї працівника. Тому отримати остаточний розрахунок вона може лише як спадкоємиця, на підставі свідоцтва про спадщину.

Натомість донька має таке право та може звернутися до роботодавця батька за виплатами.

Для їх отримання донька як член сім’ї працівника має надати такі документи:

— заяву з проханням про отримання належних батькові коштів із доданням реквізитів для їх перерахування;

— копію свідоцтва про смерть (якщо його немає на підприємстві, бо в цьому випадку воно вже надане);

— копії паспорта та свідоцтва про народження, де в графі «батько» зазначено працівника, який помер;

— якщо прізвище доньки інше, ніж прізвище батька, потрібно надати копію свідоцтва про шлюб або копію паспорта з відміткою про укладення шлюбу, після якого вона змінила прізвище.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру