• Посилання скопійовано

Відшкодування комунальних витрат — як зазначити в ПН?

Підприємство здає в оренду нежитлові приміщення за кодом КВЕД 68.20. Як оформити відшкодування комунальних витрат, який код ДКПП зазначити у ПН?

Якщо відшкодовуються витрати за договором оренди, то таке відшкодування є частиною орендної плати, а тому в ПН зазначають той самий код ДКПП, що й для оренди — 68.20. Такою була стала практична позиція.

Але податківці не завжди її дотримуються. Зокрема, в «ЗІР» читаємо запитання (категорія консультації 101.16): «Які графи податкової накладної заповнюються у разі компенсації орендарем вартості комунальних послуг, електроенергії, прибирання і т. п.?».

ДПС відповідає, що при складанні ПН за операціями з відшкодування орендарем орендодавцю вартості послуг, пов’язаних з утриманням та обслуговуванням орендованого майна (у тому числі комунальних послуг та енергоносіїв, земельного податку, податку на нерухоме майно тощо), у графі 2 ПН зазначають «Послуги з оренди», у графі 3.3 — код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі — ДКПП), у графі 4 — «послуга».

Якщо потрібно визначити код послуги згідно з ДКПП, враховуючи лист Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 11.05.2017 №3411-08/15258-03, платник податку може звернутися до ДП «Науково-дослідний інститут метрології вимірювальних і управляючих систем», яке є розробником ДКПП, за адресою: 79008. М. Львів, вул. Кривоноса, 6.

Тобто ДПС уникнула відповіді на це запитання і порекомендувала звернутися до науково-дослідного інституту.

Наразі підприємство-орендодавець має два варіанти.

Якщо відшкодування комунальних витрат передбачено договором оренди, то в ПН писати код ДКПП — 68.20.

Якщо відшкодування витрат передбачено окремим договором, то в ПН проставляти код, який зазначали постачальники комунальних послуг.

Водночас у графі 2 ПН фіксують ту назву послуги, яка зазначалася у ПН постачальника, і додають перед цією назвою слова про відшкодування витрат. Наприклад, якщо постачальник виставив послуги «Техобслуговування мереж», при перевиставленні таких витрат можна написати: «Відшкодування витрат на техобслуговування мереж». Одиницю вимірювання, ціну зазначають таку, як у ПН постачальника. А кількість пишуть у тому розмірі, в якому відшкодовують витрати.

Крім ПН, має бути договір, яким установлюється відшкодування витрат. В описаній ситуації це договір про спільне використання технологічних мереж електроенергії. А ще має бути первинний документ, за яким витрати передають іншому підприємству. Таким документом може бути акт приймання-передачі. На підставі такого акта і складають ПН.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру