• Посилання скопійовано

Відступлення забезпечувального платежу за договором оренди

За договором оренди сплачено забезпечувальний платіж, який має повернутися після закінчення договору оренди. У середині оренди відбувається зміна орендаря і заборгованість за забезпечувальним платежем передається безоплатно новому орендарю. Що в обліку?

Бухгалтерський облік

Перерахування забезпечувального платежу відображають проведенням:

Д-т 377 К-т 311.

Якщо заборгованість за забезпечувальним платежем передають безоплатно іншій особі, її списують з балансу за номінальною вартістю:

Д-т 949 К-т 377.

Податок на прибуток

Сума переданого права вимоги за заборгованістю списується на витрати, а отже, зменшує фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Але якщо новий кредитор — ФОП, то щодо безоплатно переданого активу — права вимоги заборгованості — може виникати податкова різниця за пп. 140.5.10 ПКУ. За якою фінрезультат до оподаткування збільшується на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку (крім фізосіб, які є платниками ПДФО), платникам податку, які є пов’язаними особами тощо.

Отже, якщо ФОП перебуває на загальній системі оподаткування (сплачує ПДФО), перший орендатор — ТОВ не застосовує податкову різницю за пп. 140.5.10 ПКУ. Якщо ж ФОП перебуває на ЄП, тобто не є платником податку на прибуток, ТОВ застосовує цю податкову різницю (звісно, якщо є платником податку на прибуток і взагалі застосовує податкові різниці).

Додаток 4ДФ

Із оподаткуванням подарунків звичайним фізособам проблем не виникає (якщо пам’ятати про пп. 165.1.39 ПКУ). Із ФОПами ситуація інша.

Зазвичай, якщо дохід виплачують ФОПу, суму такого доходу слід відобразити в додатку 4ДФ з ознакою доходу «157», як дохід, виплачений самозайнятій особі, на підставі пп. 165.1.36 ПКУ (якщо ФОП на ЄП) чи ст. 177 ПКУ (якщо ФОП на загальній системі оподаткування).

Але, якщо йдеться про безоплатну передачу активів, а не про винагороду за надані послуги чи виконані роботи або не про виручку за продані товари, у податкових агентів виникають закономірні сумніви. Чим вважається такий дохід — доходом ФОПа чи доходом фізособи?

Податківці вважають це доходом ФОПа і спираються при цьому на норми ПКУ.

Щодо ФОПів-«єдинників» І — ІІІ груп це прямо передбачено п. 292.3 ПКУ: до суми доходу платника єдиного податку включають вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Щодо ФОПів-«загальників» податківці спираються на п. 177.2 ПКУ, вважаючи їх іншими доходами підприємця.

Причому ТОВ, на наш погляд, не має оподатковувати такий дохід, це вже повинен робити ФОП самостійно. Але для уникнення непорозумінь може бути доречно отримати власну індивідуальну податкову консультацію з цього питання.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру