• Посилання скопійовано

Імпорт послуг інжинірингу: що з ПДВ?

Підприємство — резидент України, на загальній системі оподаткування, сплатив нерезидентові (юрособа, Польща) за послуги інжинірингу (розроблення конструкторської документації). Чи сплачувати ПДВ?

Інжиніринг — це надання послуг (виконання робіт) зі складення технічних завдань, проєктних пропозицій, проведення наукових досліджень і техніко-економічних обстежень, виконання інженерно-розвідувальних робіт з будівництва об’єктів, розроблення технічної документації, проєктування та конструкторського опрацювання об’єктів техніки й технології, надання консультації та авторського нагляду під час монтажних та пусконалагоджувальних робіт, а також надання консультацій, пов’язаних із такими послугами (роботами) (пп. 14.1.85 ПКУ).

Для інжинірингових, інженерних послуг місцем постачання є місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання (пп. «в» п. 186.3 ПКУ).

Згідно з пп. «б» п. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

З наведеного випливає, що при імпорті послуг інжинірингу підприємство-резидент має сплатити ПДВ.

При імпорті послуг потрібно нарахувати ПДВ, скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН. Причому дату виникнення ПЗ з ПДВ визначатимуть за правилом першої події. Тож якщо підприємство спершу здійснює попередню оплату, то на дату такої оплати і ПДВ нараховує, і ПН складає.

А датою віднесення сум ПДВ до податкового кредиту є дата складення платником податкової накладної за такими операціями, за умови її реєстрації в ЄРПН (див. п. 198.2 ПКУ).

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру