• Посилання скопійовано

Один автомобіль декільком водіям?

На підприємстві є 3 автомобілі та 8 працівників. Чи можна оформити наказ, в якому зазначити, що всі ці працівники можуть використовувати ці автомобілі?

На нашу думку, так, можна. Прямих норм, які визначають закріплення автомобіля за конкретним водієм, законодавство не містить.

Проте використання автомобіля працівником можливе лише за наявності у нього посвідчення водія на право керування транспортними засобами (п. 2.1 Правил дорожнього руху) відповідної категорії.

Треба враховувати і таке. До початку роботи керівник зобов’язаний забезпечити працівника необхідними для роботи засобами та провести первинний інструктаж (ст. 29 КЗпП). Тобто керівник надає все необхідне для виконання трудових обов’язків працівника, за потреби й автомобіль. І повинен переконатися, що працівник за потреби матиме доступ до такого автомобіля.

Якщо потреба виникає час від часу, можна встановити графік, хто і коли користується тим чи іншим автомобілем.

Якщо потреба виникає постійно, то все ж таки доцільно закріпити певний автомобіль за певним працівником (або уточнити час, у який цей автомобіль має використовуватися саме ним).

Закріпити певний автомобіль можна як за конкретним працівником, так і за декількома працівниками, приміром, якщо вони працюють позмінно або протягом дня використовують один автомобіль для декількох поїздок. Одночасне використання автомобіля декількома водіями неможливе навіть «на папері», адже керувати автомобілем у певний момент часу може тільки одна особа.

На нашу думку, уточнити в наказі лише перелік автомобілів та потенційних водіїв буде недостатньо, адже потрібно врегулювати такі питання:

— табелювання водіїв та нарахування їм заробітної плати;

— списання пального.

Типові форми первинного обліку роботи службових транспортних засобів — подорожні листи легкового авто та вантажного авто — скасовані. Тож підприємство для підтвердження фактичних витрат пального під час експлуатації транспортних засобів може самостійно затвердити відповідні форми документів, за допомогою яких здійснюватиме облік та списання ПММ, або й надалі використовуватиме скасовану форму подорожнього листа. Основною вимогою є те, що вони мають містити всі обов’язкові реквізити, передбачені ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік та п. 2.4 Положення №88.

На кожного водія складають окремий документ про поїздку. Під час використання автомобіля працівник є матеріально відповідальною особою, бо він отримує у користування майно підприємства. Працівники зобов’язані дбайливо ставитися до майна підприємства, установи, організації і вживати заходів для запобігання шкоді (ст. 31 КЗпП). А якщо декілька працівників використовують автомобіль, то всі вони повинні чітко розуміти, хто за що відповідає і якою мірою.

З огляду на зазначене вище в наказі варто записати:

— посадових осіб, які визначають необхідність здійснення поїздки;

— працівників, які матимуть право керувати автомобілями із зазначенням термінів. За потреби можна скласти графік використання автомобіля, якщо водіїв багато;

— визначити порядок надання автомобіля конкретному водію та його повернення після поїздки;

— порядок проведення ТО та ремонту автомобілів, призначити відповідальних осіб за це;

— документальне оформлення кожної поїздки — подорожній лист або інший подібний документ.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру