• Посилання скопійовано

Що нового

Перелік ТОТ та територій бойових дій знов оновили

!  Платникам податків

Мінреінтеграції знову внесло зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, який затверджено Наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022  №309. Зміни стосуються територіальних громад Донецької та Харківської областей.

Наказ Мінреінтеграції від 31.05.2024 №152
чинний з 05.06.2024


Зміни до Порядку бронювання військовозобовʼязаних

!  Роботодавцям

КМУ затвердив зміни до Порядку щодо бронювання військовозобовʼязаних на період мобілізації та на воєнний час, який затверджено постановою КМУ від 27.01.2023 №76. Вони передбачають, зокрема:

— бронювання 100% працівників підприємствами ОПК, які мають контракти для ЗСУ та інших військових формувань. Працівники можуть бути заброньовані на період дії таких контрактів;

— бронювання 100% працівників підприємствами електроенергетичного, ядерно-промислового, вугільно-промислового та нафтогазового комплексів та підприємств, які відновлюють чи ремонтують зруйновані або пошкоджені підприємства енергетичного комплексу;

— бронювання 100% працівників підприємствами, що будують фортифікації, на період дії договору будівництва;

— для поліцейських і працівників ДСНС, у разі обґрунтованої потреби міністра внутрішніх справ, кількість заброньованих працівників може перевищувати 50%. Тобто забронювати можна буде до 100% працівників за наявності обґрунтування та окремого погодження міністра оборони;

— для критичних підприємств збільшили термін бронювання від 6 місяців до 12 місяців;

— дозвіл бронювати військовозобов’язаних із дефіцитними військово-обліковими спеціальностями.

Уряд також затвердив механізм бронювання через Портал Дія.

Також Постановою №650 установлено, що:

1) бронювання військовозобов’язаних за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, що подані після набрання чинності постановою КМУ від 08.05.2024 №520, здійснюється Міноборони та Мінекономіки;

2) відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, які були надані військовозобов’язаним рішеннями Мінекономіки до 8 червня, є чинними протягом строку, на який вони надані.

ПФУ надано завдання забезпечити протягом місяця з дня набрання чинності Постановою №650 технічну можливість подання органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами й організаціями, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період, підприємствами, установами й організаціями, які є критично важливими, через вебпортал е-послуг ПФУ в е-формі необхідних відомостей.

Постанова від 05.06.2024 №650
чинна з 08.06.2024


Автобронювання продовжили ще на два місяці

!  Роботодавцям

Кабміном новою постановою внесено зміну до постанови КМУ від 07.05.2024 №516.

Зокрема, передбачено продовження строків дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих військовозобовʼязаним відповідними рішеннями Міністерства економіки згідно із Порядком бронювання №76, які не закінчилися на день прийняття постанови КМУ 07.05.2024 №516, автоматично на три місяці (замість одного місяця, як було передбачено раніше).

Тож продовжено на три місяці дію відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих військовозобов’язаним рішеннями Мінекономіки, які були чинні станом на 7 травня.

Постанова Кабінету Міністрів України
від 04.06.2024 №642 чинна з 06.06.2024


Зміни до критеріїв бронювання для ринків капіталу

!  Роботодавцям

НКЦПФР доповнила Критерії, за якими здійснюється визначення підприємства, установи і організації, яке має важливе значення для галузі національної економіки, а саме для ринків капіталу та організованих товарних ринків, чи задоволення потреб територіальної громади для цілей бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час.

Так, передбачено запровадження двох нових критеріїв:

— підприємство, установа, організація не повинні мати невиконаних розпоряджень уповноважених осіб про усунення порушень на ринках капіталу та організованих товарних ринках на дату подання звернень з метою визначення підприємства критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;

— підприємство, установа, організація не можуть мати несплачені штрафні санкції на дату подання звернень з метою визначення підприємства критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Рішення НКЦПФР від 31.05.2024 №689
чинне з 31.05.2024


Змінено форму припису ПФУ про усунення СГ порушень

!  Суб’єктам господарювання

Пенсійний фонд вніс зміни до форми Припису про усунення суб’єктом господарювання порушень вимог законодавства у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

А саме у формі уточнюється, що припис може бути оскаржено до Пенсійного фонду України (вул. Бастіонна, 9, м. Київ-14, 01601) протягом тридцяти календарних днів з дня його доведення до відома суб’єкта господарювання та/або до суду в порядку, встановленому законом.

Постанова ПФУ від 25.04.2024 №11-1
набирає чинності з дня її офіційного опублікування,
станом на 12.06.2024 офіційно не опублікована


Внесено зміни до переліку товарів у митному режимі переробки

!  Суб’єктам ЗЕД

Кабмін вніс зміни до своєї Постанови від 27.03.2013 №295 «Про деякі питання перебування товарів у митному режимі переробки на митній території України, обмеження і заборони щодо поміщення окремих товарів у зазначений митний режим та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України».

Зокрема, вилучено з переліку товарів, поміщення яких у митний режим переробки на митній території України забороняється, та з переліку товарів, які не можуть бути допущені до переробки для вільного обігу на митній території України:

— нові транспортні засоби, що класифікуються у товарних позиціях 8703, 8704 згідно з УКТЗЕД;

— кузови для моторних транспортних засобів, що класифікуються у товарній підкатегорії 8707 10 90 90 згідно з УКТЗЕД, що ввозяться з метою модернізації, переобладнання або виробництва транспортних засобів та поміщуються у митний режим переробки на митній території України підприємствами, основним видом діяльності яких є виробництво автотранспортних засобів (клас 29.10, група 29.1, розділ 29 КВЕД ДК 009:2010).

Постанова Кабінету Міністрів України
від 04.06.2024 №641 чинна з 06.06.2024


Зміни до Порядку визначення предмета закупівлі

!  Учасникам ринку держзакупівлі

Мінекономіки внесло зміни до Порядку визначення предмета закупівлі.

За новою редакцією п. 12 Порядку, який затверджено наказом Міністерства економіки України від 15.04.2020 №708, визначення предмета закупівлі послуг:

— безоплатної вторинної правничої допомоги здійснюється за обсягом, часом та місцем надання послуг окремо для кожного суб’єкта права на безоплатну вторинну правничу допомогу;

— перекладу, що надаються перекладачами, залученими центрами з надання безоплатної правничої допомоги, для забезпечення надання безоплатної вторинної правничої допомоги, здійснюється за обсягом, часом та місцем надання послуг окремо для кожного суб’єкта права на безоплатну вторинну правничу допомогу;

— з медіації, що надаються медіаторами, включеними до Реєстру медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної правничої допомоги, здійснюється за обсягом, часом та місцем надання послуг окремо за кожним дорученням центру з надання безоплатної правничої допомоги для надання послуг з медіації.

Наказ Мінекономіки від 14.05.2024 №12570
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 12.06.2024 не офіційно опублікований


Скорочено перелік держав (територій), операції з якими визнаються контрольованими

!  Платникам податку на прибуток

Кабмін вніс зміну до Переліку держав (територій), які відповідають критеріям, установленим пп. 39.2.1.2 ПКУ, який затверджено постановою КМУ від 27.12.2017 №1045.

Із цього переліку вилучено Республіку Сингапур.

Наголошуємо, що господарські операції з контрагентами, зареєстрованими у державах (на територіях), включених до вищезазначеного переліку, відносяться до категорії контрольованих для цілей трансфертного ціноутворення.

Постанова Кабінету Міністрів України
від 04.06.2024 №636 чинна з 05.06.2024


Скасують Порядок оформлення розрахункових документів при продажу квитків на потяг

!  Роботодавцям

Наразі механізм обліку розрахункових операцій при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному транспорті, а також вимоги до форм бланків проїзних і перевізних документів на залізничному транспорті визначено Порядком оформлення розрахункових і звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному транспорті, затвердженим спільним наказом Міністерства інфраструктури України та Міністерства доходів і зборів України від 30.05.2013 №331/137.

Саме на цей Порядок податківці посилалися у своїх розʼясненнях, що вважається розрахунковим документом для звітування про придбання електронних квитків на потяг.

Зараз зʼявився спільний наказ Мінфіну та Мінінфраструктури щодо втрати чинності Наказом №331/137. Але ця подія відбудеться через шість місяців з дня офіційного опублікування.

Тож поки що правила визнання розрахункового документа не зміняться.

Наказ Міністерства фінансів України та Мінінфраструктури від 29.05.2024 №480/269
набирає чинності через шість місяців з дня офіційного опублікування,
станом на 12.06.2024 офіційно не опублікований


Продовжено спрощене отримання дозволу у сфері відходів

!  Платникам екологічного податку

КМУ схвалив внесення змін до своєї постанови від 31.10.2023 №1137.

Так, було продовжено строки дійсності поданих суб’єктами господарювання декларацій про провадження господарської діяльності щодо здійснення операцій з оброблення відходів на чотири календарні місяці.

Завдяки цим змінам до 9 жовтня компанії мають час, щоб зібрати всі документи та отримати дозвіл на оброблення відходів.

Постанова Кабінету Міністрів України від 04.06.2024 №637
набирає чинності з дня її офіційного опублікування,
станом на 12.06.2024 не офіційно опублікована


Оновлено форму Рішення про накладення штрафу за порушення законодавства про рекламу

!  Виробникам, розповсюджувачам реклами

Мінекономіки виклало у новій редакції форму Рішення про накладення штрафу за порушення законодавства про рекламу.

Нова форма рішення містить правила щодо його виконання та набрання чинності. Для цього викладено в новій редакції розділ 3 форми.

Так, в ньому прописано:

1. Рекламодавцю (виробнику, розповсюджувачу реклами) протягом трьох днів після сплати штрафу письмово повідомити орган державної влади або його територіальний орган, який наклав штраф, зазначивши номер та дату платіжного доручення, за яким сплачено штраф.

2. У разі невиконання рішення про накладення штрафу за порушення законодавства про рекламу в зазначений строк сума штрафу стягується в судовому порядку відповідно до законодавства.

3. Рішення про накладення штрафу за порушення законодавства про рекламу є обов’язковим до виконання з дня набрання ним чинності.

4. Рішення про накладення штрафу за порушення законодавства про рекламу набирає чинності з дня вручення його рекламодавцю (виробнику, розповсюджувачу реклами) або його представнику.

5. Рішення про накладення штрафу за порушення законодавства про рекламу може бути оскаржено до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (вул. Бориса Грінченка, буд. 1, м. Київ, 01001) протягом тридцяти календарних днів з дня набрання ним чинності та/або до адміністративного суду.

Наказ Мінекономіки від 10.05.2024 №12141
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 12.06.2024 офіційно не опублікований


Урегульовано Порядок одержання посвідчення на право роботи з пестицидами

!  Сільгосптоваровиробникам

Кабінет Міністрів уніс зміни до Порядку одержання посвідчення про право роботи з пестицидами.

Постановою, зокрема, передбачено:

1) забезпечення права юридичних та фізичних осіб на участь в адміністративному провадженні стосовно одержання посвідчення про право роботи з пестицидами;

2) можливість отримання послуги з проходження навчання з питань безпечного поводження з пестицидами та отримання посвідчення про право роботи з пестицидами за єдиною заявою. Цю заявку можна подати до територіального органу Держпродспоживслужби або центру надання адміністративних послуг. Постанова також усуває дублювання термінології законодавства.

Постанова Кабінету Міністрів України
від 04.06.2024 №640 чинна з 08.06.2024


Затверджено Порядок державного стимулювання індустріальних парків

!  Індустріальним паркам

Кабмін затвердив Порядок надання коштів для облаштування індустріальних (промислових) парків та/або забезпечення будівництва об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури, необхідних для створення та функціонування індустріальних (промислових) парків, а також здійснення компенсації витрат на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж.

Цей Порядок визначає механізм надання коштів для облаштування індустріальних (промислових) парків та/або забезпечення будівництва об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури, необхідних для створення та функціонування індустріальних (промислових) парків, а також здійснення компенсації витрат на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж, у тому числі на деокупованих територіях, за рахунок коштів державного бюджету (далі — державне стимулювання).

Державне стимулювання надається керуючим компаніям, ініціаторам створення — суб’єктам господарювання за такими видами:

надання коштів на безповоротній основі для облаштування індустріальних (промислових) парків та/або забезпечення будівництва об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури (автомобільних шляхів, ліній зв’язку, засобів тепло-, газо-, водо- та електропостачання, інженерних комунікацій тощо), необхідних для створення та функціонування індустріальних (промислових) парків;

надання компенсації витрат на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж.

Постанова Кабінету Міністрів України
від 04.06.2024 №644 чинна з 11.06.2024


Запроваджено експериментальний проєкт щодо реєстрації нотаріальних дій в Е-реєстрі

!  Нотаріусам

Кабмін своєю постановою ухвалив рішення стосовно реалізації експериментального проєкту щодо реєстрації вчинених нотаріусами нотаріальних дій в Електронному реєстрі нотаріальних дій.

Нею також затверджено Порядок реалізації цього експериментального проєкту.

Реалізація зазначеного експериментального проєкту здійснюватиметься протягом 2 років з дня, наступного за днем опублікування Мін’юстом в «Офіційному віснику України» рішення про початок функціонування Електронного реєстру нотаріальних дій.

Метою експериментального проєкту є встановлення єдиного підходу до ведення Реєстру для забезпечення функціонування уніфікованої системи відомостей про вчинені нотаріальні дії.

Постанова Кабінету Міністрів України
від 30.05.2024 №619 чинна з 04.06.2024

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру