• Посилання скопійовано

Суть справи

Головне підприємство та філія
При створенні філії у юрособи з’являється відокремлений підрозділ, що здійснює всі або частину її функцій, але сам юрособою не є.

Бронювання через Дію
Кабмін постановою від 5 червня 2024 р. №650 оновив Порядок бронювання працівників і затвердив Порядок їх бронювання за допомогою Порталу Дія.

Податкові зміни для суб’єктів ЗЕД
Найближчим часом наберуть чинності зміни до ПКУ та МКУ, пов’язані з експортом товарів і документальним оформленням таких операцій.

Якщо пеня перевищує ціну договору
Відповідальність у вигляді штрафу чи пені може бути як прописана у договорі, так і застосована у межах, визначених ЦКУ та ГКУ. Втім, якщо пеня перевищує ціну договору, суд може зменшити її розмір до 80%.

Індексація зарплати у червні
У червні 2024 р. тим, у кого базовим місяцем є грудень 2023 р., а також тим, кому збільшено оклад у 2024 р., індексацію нараховувати не треба.

Строковий трудовий договір: як припинити?
Якщо сторони у трудовому контракті погодили особливі умови та порядок його припинення, то їх невиконання призведе до продовження дії контракту на новий строк, хоча й без поновлення працівника на посаді. Коментар до Постанови ВС від 13.12.2023 у справі № 757/22437/22-ц.

Ведення обліку доходів у ФОПів
Облік доходів у ФОПів — платників ЄП 1 — 3 груп без ПДВ можна вести у довільній формі. Розповімо, як це зробити, докладніше.

Використання генераторів та зарядних станцій у 2024 році
Електрогенератори дають можливість продовжувати роботу, незважаючи на відсутність електроенергії в мережі. Розглянемо їх облік та оподаткування.

Довгострокові договори: правила ПДВ
Платник ПДВ є виконавцем за довгостроковим договором. Розглянемо особливості ПДВ для таких договорів.

До змісту номеру