• Посилання скопійовано

Компенсація загиблому працівникові в єдиній звітності

30 березня загинув мобілізований працівник підприємства. Заява від спадкоємців (матері) про отримання компенсації за невикористану відпустку надійшла 21 травня. Як відобразити цю виплату в єдиній звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

Додаток 5

В описаній ситуації працівник загинув у березні (це І звітний квартал), а свідоцтво про смерть та заяву від матері подано у травні (це вже ІІ звітний квартал). Проте звільнити його слід датою смерті. У цьому випадку дата наказу абсолютно законно може бути пізніше, ніж дата звільнення.

Таким чином, потрібно за період І квартал сформувати єдину звітність з типом «Уточнююча» та подати додаток 5, в якому заповнюємо:

— у графі 10 — дату закінчення трудових відносин (це буде дата смерті, зазначена у свідоцтві);

— у графі 16 — дату і номер наказу (оформлений у травні за фактом отримання свідоцтва про смерть), згідно з яким проведено звільнення;

— у графі 17 — підставу звільнення пп. 8-2 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

У титульній частині рядки з 07 до 110 не заповнюємо. У рядку 065 фіксуємо кількість додатків 5, які подаються (в цій ситуації «1»), та кількість аркушів, які вони займають (у цій ситуації теж буде «1»).

Додаток 1

Відобразити нараховані виплати під час звільнення померлому працівникові потрібно тільки у місяці нарахування (у травні) таким чином:

— графа 8 — код застрахованої особи «1» або «2», якщо працівник був особою з інвалідністю;

— графа 9 — код типу нарахувань «1». Код типу нарахувань 1 зазначають лише для осіб, зокрема, яким після звільнення з роботи нараховано заробітну плату (дохід) за відпрацьований час (п. 1 розділу IV Порядку №4);

— графа 10 — місяць, на який припадають виплати (032024);

— графи 16 та 17 — сума нарахованої компенсації за дні невикористаної відпустки при звільненні;

— графа 20 — сума ЄСВ, нарахованої на суму компенсації;

— графи з 5 до 8 та з 21 до 24 заповнюють у звичайному порядку;

— інші графи не заповнюють.

Зверніть увагу!

ЄСВ сплачують з нарахованої за місяць суми, якщо є хоч один із наведених нижче фактів:

— припинення трудових відносин із працівником відбулося не останнім робочим днем місяця;

— це не основне місце роботи працівника;

— працівник був особою з інвалідністю.

Якщо це основне місце роботи і датою смерті працівника є останній робочий день/останній день місяця і працівник не був особою з інвалідністю, у роботодавця виникає обов’язок щодо сплати ЄСВ не менше від мінімального розміру (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Тому тут може з’явитися ще один рядок із кодом «13» у графі 9 і відображенням у графі 18 суми різниці між МЗП та фактично нарахованим доходом й у графі 20 — нарахованої суми ЄСВ на цю різницю.

Додаток 4ДФ з типом «Звітна»

У додатку 4ДФ нараховану суму остаточного розрахунку відображають також у місяці того кварталу, коли проведено нарахування.

Тобто нарахована сума компенсації (графи 3 та 3а) буде відображена у травні за ІІ квартал із відображенням утриманих ПДФО (графи 4 та 4а) та ВЗ (графи 5 та 5а) за ознакою доходу «101». Крім того, у графі 8 потрібно буде повторно зазначити дату звільнення працівника, бо це прямо прописано в абз. 24 пп. 2 п. 4 розділу IV Наказу №773 (і це буде дата смерті, зафіксована у свідоцтві).

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру