• Посилання скопійовано

Директор без зарплати: трудова книжка та середньооблікова чисельність

Засновник ТОВ є і директором цього ТОВ. Чи може у такому разі не нараховуватися директорові зарплата? Чи робити запис у трудову книжку і чи включати його до середньооблікової чисельності працюючих?

Чи може не нараховуватися директорові, який є засновником, заробітна плата?

Якщо засновник оформлений на ТОВ як найманий працівник на посаду директора, то йому обов’язково нараховують зарплату та роблять запис у трудову книжку, і такого працівника включають до середньооблікової чисельності працюючих.

Але засновник має можливість керувати ТОВ безпосередньо, без потреби оформляти його на посаду директора. Таким чином, він лише виконуватиме обов’язки з управління підприємством. І це головна його відмінність від директора — найманого працівника.

Виконання засновником управлінських обов’язків визначено такими нормами законодавства:

ч. 2 ст. 65 та ч. 4 ст. 128 ГКУ, відповідно до якої засновник може здійснювати свої права на управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи на основі статуту чи інших установчих документів;

ч. 3 та ч. 4 ст. 8 Закону про бухоблік, відповідно до якої вести бухоблік, а отже підписувати фінансову, податкову та іншу звітність, має право засновник.

пп. 48.5.1 ПКУ, відповідно до якої власник може підписувати податкову декларацію особисто.

При цьому укладати трудовий договір із засновником не потрібно. Засновника, який був прийнятий на посаду директора як наймана особа, можна звільнити загальними зборами власників ТОВ і тут же (у протоколі зборів) зазначити, що на цю саму особу покладаються управлінські функції підприємством без перебування у трудових відносинах із ним.

Увага! Тільки якщо трудового договору з директором немає, він не є найманим працівником, не обіймає посаду директора, а лише виконує управлінські функції, нема й обов’язку нараховувати та виплачувати йому заробітну плату.

Ще раз (і це важливо!) наголосимо: в такому разі засновник не є директором і не має підписувати документи як директор підприємства. У нього немає посади (наявність посади — це ознака трудових відносин!), він лише виконує функції з управління підприємством без оплати.

Чи робити запис у трудову книжку і чи включати засновника до середньооблікової чисельності працюючих?

Запис про те, що засновник здійснює управління підприємством, до трудової книжки не вносять. Також засновника не включають до середньооблікової чисельності працівників, бо з такою особою трудовий договір не укладено.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру