• Посилання скопійовано

Що нового

Перелік ТОТ і територій бойових дій знову оновили

!  Усім платникам податків

Мінреінтеграції наказом знову внесло зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, який затверджено наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 №309.

Зміни стосуються територіальних громад Донецької та Харківської областей.

Наказ Мінреінтеграції від 23.05.2024 №143
чинний з 05.06.2024


Ухвалено дворічний експеримент Мінінфраструктури щодо впровадження е-ТТН

!  Субʼєктам господарювання

КМУ підтримав пропозицію Мінінфраструктури стосовно реалізації експериментального проєкту щодо впровадження е-ТТН для внутрішніх перевезень.

Зокрема, затверджено Порядок реалізації експериментального проєкту.

За цим Порядком експериментальний проєкт спрямований на:

— вдосконалення законодавчого врегулювання у сфері діяльності автомобільного транспорту в Україні в частині переходу на електронний документообіг е-ТТН, зокрема на окремі види вантажів (молочної сировини, високооктанових кисневмісних домішок, нафтопродуктів (нафти), хлібобулочних виробів, деревини), з використанням системи електронного документообігу електронної товарно-транспортної накладної, її вдосконалення;

— інтеграцію з наявними державними електронними інформаційними ресурсами (інформаційно-комунікаційними системами) міністерств та інших центральних органів виконавчої влади й тестування їхньої взаємодії: системою зважування у русі (WIM); єдиним реєстром ТТН на переміщення алкогольних напоїв; єдиною державною системою електронного обліку деревини; інформаційними системами Укртрансбезпеки.

З огляду на це Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури:

1) протягом трьох місяців з дня набрання чинності постановою слід буде затвердити порядок функціонування системи електронного документообігу електронної товарно-транспортної накладної;

2) подати не пізніше ніж через два місяці після завершення реалізації експериментального проєкту Кабінетові Міністрів України звіт про результати його реалізації.

А от оператори платформ електронного документообігу повинні будуть щокварталу до 10 числа наступного місяця подати Мінінфраструктури інформацію про стан реалізації експериментального проєкту в частині кількості учасників вантажних перевезень, які приєдналися до експериментального проєкту, й кількості сформованих електронних документів (товарно-транспортної накладної в електронній формі, коригувальних актів) з використанням системи товарно-транспортної накладної.

Постанова КМУ від 30.05.2024 №629
набирає чинності з дня її опублікування,
станом на 05.06.2024 офіційно не опублікована


Окремим підприємствам вимикатимуть електроенергію в останню чергу

!  Субʼєктам господарювання

Кабмін затвердив Порядок визначення та застосування граничних величин споживання електричної потужності. Ним установлено процедуру взаємодії у процесі визначення та застосування граничних величин споживання електричної потужності між Міненерго, Держенергонаглядом, оператором системи передачі, операторами систем розподілу, а також:

— користувачами (як споживачами) системи передачі;

— споживачами електричної енергії, електроустановки яких приєднані:

— до електричних мереж виробника, резервне живлення якого забезпечується від електричних мереж системи передачі або розподілу та/або від мереж виробника споживачами електричної енергії, які під’єднані до мереж основного споживача, живлення якого забезпечується від мереж системи передачі.

Крім того, пунктом 30 Порядку визначено перелік критично важливих об’єктів, яким має бути забезпечено пріоритетне електропостачання відповідно до встановленого мінімального навантаження. До них належать об’єкти споживача, а саме:

— об’єкти критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору та сектору системи життєзабезпечення, включені до Реєстру об’єктів критичної інфраструктури;

— заклади охорони здоров’я державної або комунальної форми власності;

— військові частини й територіальні центри комплектування і соціальної підтримки (зокрема об’єкти, що використовуються для територіальної громади в умовах воєнного стану);

— підприємства оборонного комплексу України, зокрема ті, що виконують мобілізаційні завдання (замовлення) зі створення, виробництва, ремонту й постачання озброєння, боєприпасів, військової техніки, спеціальних комплектувальних виробів, а також підприємства залізничного транспорту;

— підприємства, діяльність яких важлива для забезпечення продовольчої, економічної та/або енергетичної безпеки країни;

— підприємства з неперервним циклом виробництва;

— електронні комунікаційні мережі;

— органи державної влади (Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, центральні органи виконавчої влади, правоохоронні органи (органи внутрішніх справ, прокуратури, СБУ, об’єкти ДСНС).

Переліки критично важливих об’єктів готуються та затверджуються обласними, Київською міською держадміністраціями (військовими адміністраціями).

Відомості про об’єкти, що містяться у переліку, є інформацією з обмеженим доступом, вимогу щодо захисту якої встановлено законом.

Постанова КМУ від 24.05.2024 №600
набирає чинності з 28.06.2024


Затверджено порядок підтвердження сортових якостей насіння

!  Сільгосптоваровиробникам

Мінагрополітики затвердило Порядок підтвердження сортових якостей насіння ділянковим (ґрунтовим) та/або лабораторним сортовим контролем.

Цей Порядок визначає процедуру проведення ділянкового (ґрунтового) сортового контролю та/або лабораторного сортового контролю (далі — підтвердження сортових якостей насіння) з метою перевірки ідентифікації сорту й сортової чистоти у випадках, передбачених законодавством у сфері насінництва та розсадництва, про охорону прав на сорти рослин.

Підтверджують сортові якості насіння з метою перевірки ідентифікації сорту й сортової чистоти у таких випадках:

— після видачі сертифіката на насіння Організації економічного співробітництва та розвитку;

— після видачі сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння тих сільськогосподарських культур (видів), до насіннєвих схем Організації економічного співробітництва та розвитку яких приєдналася Україна;

— у разі поширення сортів овочевих культур, заявки на які подані до Мінагрополітики з метою державної реєстрації сорту, до прийняття рішення про державну реєстрацію сорту відповідно до Порядку видачі погодження на поширення в Україні сортів овочевих культур, заявки на які подані до Міністерства аграрної політики та продовольства з метою державної реєстрації сорту до прийняття рішення про його державну реєстрацію.

Наказ Мінагрополітики від 30.04.2024 №1343
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 05.06.2024 офіційно не опублікований


Затверджено форми для фіксації порушення законодавства щодо цінних паперів

!  Учасникам ринку цінних паперів

НКЦПФР затвердила форми документів (додатків) до Порядку фіксації факту вчинення порушення профільного законодавства та розгляду справ про порушення профільного законодавства в умовах воєнного стану, який затверджено рішенням НКЦПФР від 21.05.2024 №627.

У формах документів (додатків) до Порядку зазначено обов’язкові для заповнення поля (обов’язкова інформація), а також може бути наведено іншу інформацію.

Рішення НКЦПФР від 22.05.2024 №636,
чинне з 22.05.2024


Скасовано вимоги до головбухів професійних учасників фондового ринку

!  Учасникам фондового ринку

НКЦПФР визнала таким, що втратило чинність, власне рішення від 25.04.2013 №769 «Про затвердження Професійних вимог до головних бухгалтерів професійних учасників ринку цінних паперів».

Ці Професійні вимоги поширювалися на осіб, які обіймають посаду головного бухгалтера професійних учасників фондового ринку (крім банків).

Рішення НКЦПФР від 13.05.2024 №594
набирає чинності наступного дня після його офіційного опублікування,
станом на 05.06.2024 офіційно не опубліковане


Змінено Правила складання та подання звітності фінустановами та ломбардами до НБУ

!  Фінустановам і ломбардам

Нацбанк затвердив зміни до Правил складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України.

Серед іншого передбачено переведення фінансових компаній, ломбардів з квартального на щомісячне звітування за файлами LRF01 «Дані регуляторного балансу», LRF02 «Дані про позабалансові зобов’язання» починаючи зі звітності станом на 01.02.2025 (за січень 2025 року).

Постанова НБУ від 25.05.2024 №62
набирає чинності з 01.08.2024, за винятком окремих змін,
які набирають чинності з 01.01.2025


Змінено Положення про порядок здійснення авторизації діяльності надавачів фінпослуг

!  Фінустановам

Нацбанк затвердив зміни до Положення про порядок здійснення авторизації діяльності надавачів фінансових платіжних послуг та обмежених платіжних послуг, яке затверджено постановою НБУ від 07.10.2022 №217.

Ними серед іншого передбачено розширення переліку документів, що їх подають до Нацбанку, на підставі яких здійснюється оцінка ділової репутації юридичних та фізичних осіб.

До зазначеного переліку включено:

— оригінал довідки компетентного органу країни / країн постійного місця проживання та громадянства фізособи про те, що немає або є судимість (виданої не раніше, ніж за місяць до дати подання повного пакета документів);

— оригінал довідки уповноваженого органу про те, є чи немає в особи, ділова репутація якої оцінюється, заборгованості зі сплати податків, зборів станом на будь-яку дату протягом двох тижнів, що передують даті одержання повного пакета документів;

— оригінали кредитних звітів з кваліфікованих бюро кредитних історій щодо особи, ділова репутація якої оцінюється, станом на будь-яку дату протягом двох тижнів, що передують даті одержання повного пакета документів;

— оригінал повідомлення уповноваженого наглядового органу іноземної держави про здійснення нагляду за діяльністю іноземної платіжної установи / іноземної установи електронних грошей та відповідність іноземної платіжної установи / іноземної установи електронних грошей та власників істотної участі в такій установі вимогам до ділової репутації.

Постанова НБУ від 25.05.2024 №61
чинна з 29.05.2024


Змінено Положення про рух коштів ЄСВ

!  Платникам ЄСВ

Мінфін вніс зміни до Положення про рух коштів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, яке затверджено наказом Мінфіну від 12.02.2016 №54.

Його привели у відповідність до Закону від 21.09.2022 №2620-IX «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Відповідно по тексту Положення слова «фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування» замінено словами «Пенсійного фонду України та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття».

Також уточнено, що ДПС першого робочого дня місяця, наступного за звітним, надсилає в електронному вигляді проєкт акта звірки до Пенсійного фонду України та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття для узгодження протягом другого робочого дня, наступного за днем отримання проєкту акта звірки, даних у робочому порядку.

Відповідні коригування внесено до додатка до Положення «Загальний акт звірки надходження страхових коштів».

Наказ Мінфіну від 12.04.2024 №194
чинний з 07.05.2024


Змінено Порядок проведення цільових аукціонів з продажу майна у податковій заставі

!  Всім платникам податків

Мінфін вніс зміни до Порядку проведення цільових аукціонів з продажу майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі, який затверджено наказом Мінфіну від 22.05.2017 №518.

Змінами, зокрема, уточнено, що організаторами цільових аукціонів є товарні біржі, які відповідають вимогам пп. 95.7.1 ПКУ.

За поточною редакцією цієї норми Порядку організаторами цільових аукціонів є уповноважені товарні біржі, визначені центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, на конкурсних засадах.

Наказ Мінфіну від 01.05.2024 №218
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 05.06.2024 офіційно не опублікований


Затверджено Положення про Державний реєстр випусків цінних паперів

!  Учасникам фондового ринку

НКЦПФР рішенням затвердила Положення про Державний реєстр випусків цінних паперів.

Це Положення визначає порядок створення та ведення Державного реєстру випусків цінних паперів, установлює вимоги до інформації про цінні папери, зареєстровані НКЦПФР, Центральним депозитарієм цінних паперів, визначає відомості, внесені до Державного реєстру.

Рішення НКЦПФР від 16.04.2024 №456
набирає чинності через 3 місяці з дня його офіційного опублікування,
станом на 05.06.2024 офіційно не опубліковане


Визначено обсяги квот товарів, експорт яких до ЄС підлягає ліцензуванню

!  Субʼєктам ЗЕД

КМУ прийняв рішення внести зміни до своєї Постанови від 27.12.2023 №1402 «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2024 рік».

Зокрема, з метою дотримання умов експорту окремих товарів на митну територію держав — членів ЄС у рамках дії тимчасових заходів лібералізації торгівлі постанову доповнено новим додатком «Обсяги квот товарів, експорт яких до держав — членів Європейського Союзу підлягає ліцензуванню». До нього включено окремі сільгосптовари (цукор із квотою обсягом 0 тонн, мʼясо та їстівні субпродукти свійської птиці та мʼясо індиків та їстівні субпродукти індиків).

Ці зміни набирають чинності з дня опублікування Постанови №612, крім змін щодо товарів «М’ясо та їстівні субпродукти свійської птиці: курей свійських (Gallus domestіcus), качок, гусей, цесарок» та «М’ясо індиків та їстівні субпродукти індиків», які набирають чинності з 1 липня 2024 року.

Крім того, внесено зміни до додатка 1 «Обсяги квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню». Замінено квоту обсягом 0 тонн на експорт вугілля кам’яного, антрациту; брикетів, котунів та аналогічних видів твердого палива, одержаних із кам’яного вугілля, квотою обсягом 1 153 тис. тонн з метою забезпечення роботи державних вугледобувних підприємств та реалізації енергетичного вугілля на експорт. Таке рішення затверджене постановою КМУ від 30.05.2024 №610.

Постанова КМУ від 30.05.2024 №610
чинна з 01.06.2024


Удосконалено ведення Єдиної державної е-системи у сфері будівництва

!  СГ, які займаються будівництвом

Уряд постановою вніс зміни до Порядку ведення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, який затверджено постановою КМУ від 23.06.2021 №681.

Зокрема, доповнено назву висновку, що його видає уповноважений орган містобудування та архітектури, а також переліків відомостей, які містяться в електронних документах та заявах про їх видачу, що створюються з використанням Реєстру будівельної діяльності електронної системи, відомостей, які вносяться до зазначеного Реєстру та згруповані в уніфіковані комплексні типи відомостей згідно з додатком 6 до Порядку, та набору комплексних типів відомостей, який використовується для створення та внесення електронного документа до Реєстру згідно з додатком 7 до Порядку.

Постанова КМУ від 30.05.2024 №613
чинна з 01.06.2024

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру