• Посилання скопійовано

Як заповнити графи 6, 7 форми №20-ОПП?

ТОВ подає повідомлення за ф. №20-ОПП про паливний склад. Який код КАТОТТГ зазначати: міста чи району міста, де розташоване підприємство?

Повідомлення про об’єкти оподаткування чи об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (Повідомлення №20-ОПП), подають протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків (п. 8.4 розд. VIII Порядку №1588).

Графи 6, 7 «Територія територіальної громади, де знаходиться об’єкт оподаткування» розділу 3 повідомлення №20-ОПП заповнюють відповідно до Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженого наказом Міністерства розвитку громад та територій від 26.11.2020  №290.

З кодифікатором можна ознайомитися на вебпорталі Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Він має п’ять рівнів:

— Автономна Республіка Крим, області, міста, що мають спеціальний статус (Київ та Севастополь);

— райони в областях та в Автономній Республіці Крим;

— території територіальних громад в областях, територіальні громади Автономної Республіки Крим;

— міста, селища міського типу, села, селища (населені пункти);

— райони в містах (у тому числі в містах, що мають спеціальний статус).

Перші два символи Кодифікатора — «UA», за якими йдуть 17 цифр.

У Порядку №1588 не висвітлено, до якого рівня має бути визначено КАТОТТГ у повідомленні №20-ОПП. Проте податківці надали роз’яснення з прикладом, з якого зрозуміло, що заповнювати цей реквізит потрібно до п’ятого рівня за умови його наявності у Кодифікаторі.

Наприклад, якщо склад ТОВ розташований у м. Дніпро (Індустріальний р-н), то знаходимо в Кодифікаторі назву об’єкта «Індустріальний», визначаємо категорію об’єкта «В» (райони у містах), яка відповідає додатковому рівню, та вносимо до графи 6 повідомлення №20-ОПП значення UA12020010010231764. Тобто потрібно зазначати код району міста, де розташований склад.

Увага: саме такий підхід визначено для заповнення заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів.

Так, графа 5, 6 «Адміністративно-територіальна одиниця, де знаходиться акцизний склад» заповнюється згідно з п’ятим (за його наявності) або четвертим рівнем Кодифікатора, що зазначено у п. 4 пояснення щодо заповнення заяви.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру