• Посилання скопійовано

Річна премія після звільнення

Працівник звільнився у жовтні 2023 року. У березні 2024 року йому нараховано премію за 2023 рік. Протягом усіх місяців 2023 року у працівника було перевищення максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. Що з ПДФО, ВЗ та ЄВС?

Така премія належить до виплат за відпрацьований час, тому, незалежно від того що вона нараховується вже звільненому працівнику, на неї потрібно нарахувати ЄСВ (ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ) й утримати ПДФО та ВЗ.

Додаток 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

У додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ нарахована річна премія звільненому працівникові займе стільки рядків, за скільки місяців її нараховано, і з кожної частки премії (як до бази) нараховується ЄСВ. Позаяк це річна премія за 2023 рік, а працівник звільнився у жовтні, то буде 10 рядків — з січня до жовтня 2023 року.

Пункт 2 розділу IІІ Інструкції №449 вказує на те, що база нарахування не може перевищувати максимальної величини бази нарахування єдиного внеску за місяці звітного періоду.

Для осіб, зокрема інших осіб, які отримують заробітну плату (дохід) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, єдиний внесок нараховують на суму, що визначається діленням заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована (ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Такий порядок нарахування єдиного внеску поширюється і на осіб, яким після звільнення з роботи нараховано заробітну плату (дохід), зокрема, за відпрацьований час. Тому нараховану премію за 2023 рік потрібно розподілити між тими місяцями, за які вона нараховується.

Водночас на таку виплату поширюється дія ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ. У випадку, що розглядається, річна премія, нарахована працівникові після звільнення, не оподатковуватиметься ЄСВ, бо під час розрахунку заробітної плати у місяцях, за які нараховано премію, вже застосовували максимальну величину бази нарахування єдиного внеску!

Проте цю премію треба відобразити в єдиній «зарплатній» звітності у кварталі того місяця, в якому нараховано річну премію (тобто у березні 2024).

У додатку 1 графі 9 зазначають КТН «1», у графі 10 — місяць, на який припадає частина премії і за який вона нараховується, графу 14 не заповнюють, бо кількість днів перебування у трудових відносинах вже відображена у попередній поданій звітності, у графі 16 проставляють частину пропорційно до визначеної суми премії на певний місяць, графи 17 та 20 не заповнюють, інші графи заповнюють у звичайному порядку.

І таким чином у додатку 1 буде заповнено 10 рядків — з січня до жовтня 2023 року в графі 10. Позаяк у 2023 році працівниця відпрацювала лише 10 місяців.

Додаток 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

У додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ річна премія, нарахована звільненому працівнику, буде відображена у місяці фактичного її нарахування (у березні 2024 року) у графах 3а та 3, разом з утриманими ПДФО у графах 4а та 4 та ВЗ у графах 5а та 5 за ознакою доходу «127».

Увага: треба знову зазначити у графі 7 дату звільнення працівника (певну дату жовтня 2023 року), бо це прямо прописано в абз. 24 пп. 2 п. 4 розділу IV Наказу №773.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру