• Посилання скопійовано

Оподаткування матеріальної допомоги від профспілки

До профспілкового комітету звернувся член профспілки із заявою про надання матеріальної допомоги. Як оподатковується така матеріальна допомога? Чи нараховувати ЄСВ?

Усе залежить від того, чи зазначено про таку допомогу в статуті профспілки. Так, профспілки діють відповідно до законодавства та своїх статутів (ст. 14 Закону №1045). При цьому статут (положення) профспілки має містити, зокрема, джерела надходження (формування) коштів профспілок, їхніх об’єднань та напрями використання таких коштів.

Статтею 165 ПКУ визначено доходи, які не включають до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема це сума виплат чи відшкодувань (крім заробітної плати чи інших виплат та відшкодувань за цивільно-правовими договорами), що здійснюються з урахуванням п. 170.7 ПКУ неприбутковими організаціями (крім кредитних спілок та інших небанківських фінансових установ) та благодійними фондами України, статус яких визначається відповідно до закону, на користь отримувачів таких виплат, крім будь-яких виплат або відшкодувань членам керівних органів таких організацій чи фондів та пов’язаним із ними фізособам (пп. «в» пп. 165.1.4 ПКУ).

Не включають до оподатковуваного доходу суму нецільової благодійної допомоги, зокрема матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (пп. 170.7.3 ПКУ).

Але положення пп. 170.7.3 ПКУ не поширюються на профспілкові виплати своїм членам, умови звільнення яких від оподаткування передбачені пп. 165.1.47 ПКУ.

Нагадаємо: за пп. 165.1.47 ПКУ від оподаткування ПДФО (а отже, і ВЗ) звільнена сума виплат чи відшкодувань (крім заробітної плати чи інших виплат та відшкодувань за цивільно-правовими договорами), що здійснюються за рішенням професійної спілки, її об’єднання та/або організації професійної спілки, ухваленим в установленому порядку, на користь члена такої професійної спілки протягом року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим підпункту 169.4.1 ПКУ. Тобто якщо сума матеріальної допомоги не перевищує 4 240 грн, то вона не оподатковується, сума перевищення — оподатковується 18% ПДФО та 1,5% ВЗ.

ЄСВ

В описаній ситуації профспілка складається з працівників підприємства, але це окрема неприбуткова організація. Працівники підприємства для такої профспілки є членами, а не найманими працівниками.

Таким чином, будь-які виплати членам профспілки, позаяк ті не перебувають у трудових відносинах із профспілкою, не є базою для нарахування ЄСВ (згідно зі ст. 7 Закону про ЄСВ).

Автор: Галина Казначей

До змісту номеру