• Посилання скопійовано

Як вести військовий облік, якщо єдиний працівник — директор?

На підприємстві працює лише директор, військовий облік не вівся. Призначити його ж відповідальним і подати наказ до ТЦК? Чи подавати тепер якісь списки до ТЦК?

Обов’язки з ведення військового обліку на підприємстві покладають на працівника служби персоналу або служби управління персоналом (відділу кадрів), а за відсутності такої штатної одиниці — на особу, яка веде облік працівників на підприємстві (п. 8 Порядку №1487).

Тож якщо директор — єдиний працівник і саме він веде облік працівників на підприємстві, то, відповідно, він може покласти ведення військового обліку на самого себе.

Покладання обов’язків з ведення військового обліку на себе здійснюють наказом зі встановленням доплати в розмірі до 50% посадового окладу (п. 10 Порядку №1487). Інформацію про призначення відповідальної особи подають до ТЦК у 7-денний строк за формою, встановленою додатком 1 до Порядку №1487.

Свого часу Мінсоцполітики у листі від 09.02.2018 №227/0/101-18/281 щодо проведення доплати зазначило: якщо на посадову особу кадрового підрозділу або служби управління персоналом покладають додаткові обов’язки з ведення військового обліку, які не передбачено посадовою інструкцією, то за їх виконання встановлюють відповідну доплату. Якщо у посадовій інструкції, наприклад, інспектора кадрів визначено завдання з ведення військового обліку, то доплату, передбачену Порядком, не виплачують. У такому разі відповідальна особа при веденні військового обліку виконує свої безпосередні обов’язки й отримує відповідну оплату з урахуванням виконання зазначених функціональних обов’язків.

Увага: обов’язок вести військовий облік виник не у 2024 році. Раніше його вели в особовій картці працівника (форма П-2), а тепер ведуть у формі списків персонального військового обліку (додаток 5 до Порядку №1487).

Тому ми лише сподіваємося, що директор має військово-обліковий документ і він є чинним. Проте починаючи з 18 травня 2024 року протягом 60 днів треба оновити облікові дані у ТЦК. Зробити це можна й онлайн, в Е-кабінеті військовозобов’язаного, але зробити це обов’язково! Інакше штрафи чекають на такого директора і як на уповноважену особу роботодавця, який не проконтролював оновлення працівником облікових даних, і як на громадянина, який порушив законодавство про військовий обов’язок та мобілізацію.

Абзацом 3 п. 34 Порядку №1487 передбачено, зокрема, й надсилання роботодавцем у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу, звільнення з роботи до відповідних ТЦК повідомлень про зміну облікових даних за формою, передбаченою додатком 4 до цього Порядку.

На сьогодні за порушення, визначені п. 87 Порядку №1487, посадові особи несуть адміністративну відповідальність як за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію за ч. 2 ст. 210-1 КпАП. Накладають ці штрафи територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ст. 235 КпАП).

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру