• Посилання скопійовано

Анулювання реєстрації платника ПДВ при переході на спрощену систему: що з ПДВ на залишки ТМЦ та ОЗ?

ТОВ планує перейти на єдиний податок 5% без ПДВ. Чи нараховувати ПЗ на залишки запасів та основні засоби, якщо ПЗ раніше вже нараховано згідно з п. 198.5 ПКУ?

Реєстрація платника ПДВ діє до дати анулювання реєстрації, яка проводиться шляхом вилучення з реєстру платників податку і відбувається у разі, якщо будь-яка особа, зареєстрована як платник податку, реєструється як платник єдиного податку, умова сплати якого не передбачає сплати податку на додану вартість (пп. «в» п. 184.1 ПКУ).

Якщо контролюючий орган ухвалив рішення, що особа з певного звітного періоду переходить на спрощену систему оподаткування із застосуванням ставки ЄП, що не передбачає сплату ПДВ, то після внесення відповідного запису до реєстру платників ЄП відбувається виключення контролюючим органом такого суб’єкта останнім днем звітного періоду, який передує переходу платника податків на обрані ним умови сплати ЄП при застосуванні спрощеної системи оподаткування.

Увага: день анулювання реєстрації особи як платника ПДВ є останнім днем її реєстрації як платника ПДВ та останнім днем, коли платник ПДВ повинен визначити податкові зобов’язання з податку, а отже, у день анулювання реєстрації особи як платника ПДВ така особа має право складати та реєструвати податкові накладні. Порядок нарахування податкових зобов’язань з ПДВ у разі анулювання реєстрації платника податку визначено п. 184.7 ПКУ.

Так, якщо товари/послуги, необоротні активи, суми податку за якими були включені до складу податкового кредиту, не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, такий платник податку в останньому звітному (податковому) періоді не пізніше дати анулювання його реєстрації як платника податку зобов’язаний визначити податкові зобов’язання за такими товарами/послугами, необоротними активами виходячи зі звичайної ціни відповідних товарів/послуг чи необоротних активів, крім випадків анулювання реєстрації як платника податку внаслідок його реорганізації шляхом приєднання, злиття, перетворення, поділу та виділення відповідно до закону.

Проте платник за такими товарами/послугами, необоротними активами попередньо вже нарахував ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ, і повторне нарахування згідно з п. 184.7 ПКУ призведе до подвійного оподаткування цієї операції.

Тому в наведеній ситуації у разі анулювання реєстрації такого платника податку ПЗ нараховувати вже не потрібно.

Увага: податківці в ІПК від 14.05.2019 №2156/6/99-99-15-03-02-15/ІПК висловили саме таку думку щодо нарахованого ПЗ згідно з п. 199.1 ПКУ на товари та необоротні активи, які частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — ні.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру