• Посилання скопійовано

Розподіл річної премії для розрахунку відпусткових

У розрахунковому періоді є премія 20 000 грн за рік, норма робочих днів — 260, була щорічна відпустка 10 днів. Чи потрібно у розрахунку середньоденної премії, яка розподіляється на місяці, суму премії розподіляти на робочі дні, за винятком днів щорічної відпустки?

Премії та інші виплати, які виплачуються за два місяці або триваліший період, під час обчислення середньої заробітної плати включаються до неї шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості відпрацьованих робочих днів періоду (місяців), за які такі премії та інші виплати нараховані (абз. 3 п. 3 Порядку №100).

Таку частину визначають діленням суми нарахованих премій та інших виплат на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів кожного місяця, що належить до розрахункового періоду для обчислення середньої заробітної плати.

Розподіляючи річну премію, також потрібно зважати на обмеження у сумі: якщо період, за який нараховано премію, працівник відпрацював частково, під час обчислення середньої заробітної плати враховують суму в розмірі не більше ніж фактично нарахована сума премії.

Отже, обчислюючи середню зарплату для оплати часу відпусток, під час врахування річних премій треба буде вираховувати відпрацьовані працівником дні, попри те що сама оплата відпусток здійснюється за календарні дні.

Для цього суму премії (20 000 грн) треба поділити на кількість відпрацьованих працівником робочих днів у році, за який вона нарахована (250 р. д.). Отриманий результат помножити на кількість відпрацьованих працівником робочих днів у кожному місяці такого року, які входять до розрахункового періоду.

Увага: в описаному випадку до розрахункового періоду потрапила щорічна основна відпустка (10 р. д.), але при розподілі премії такі дні підлягають вилученню.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру