• Посилання скопійовано

Бухгалтер тимчасово працює головбухом і звільняється: з якої посади його звільняти?

На підприємстві є бухгалтерка, яка згодом за наказом та її згодою була тимчасово переведена на посаду головбуха (на час відпустки головбуха для догляду за дитиною). Тепер вона звільняється за ст. 38 КЗпП. З якої посади її звільняти?

Тимчасове переведення — що це?

По суті, переведення на іншу посаду — це зміна посади. Тобто працювала людина за однією посадою, а тепер працює за іншою.

Але переведення поділяється на постійне і тимчасове. Тимчасове відрізняється тим, що має певний строк дії, а постійне, відповідно, є безстроковим.

Зверніть увагу: у разі тимчасового переведення за працівником зберігається право після закінчення певного строку повернутися на попередню посаду.

Чи потрібно було робити у трудовій книжці запис про переведення? Тимчасове переведення (ст. 33 КЗпП) до паперової трудової книжки вносити не треба, тож і відображати в додатку 5 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ теж не потрібно. Факт тимчасового переведення буде зафіксовано лише у внутрішньому розпорядчому документі — наказі.

З якої посади звільняти?

Тимчасове переведення на іншу посаду передбачає виконання роботи тільки за тією посадою, на яку працівника переводять із зазначенням строку переведення та збереженням робочого місяця.

З огляду на те що це було тимчасове переведення, а не постійне, і запис про таке переведення до трудової книжки не вносять, то й звільняти працівницю за заявою за ст. 38 КЗпП треба з тієї посади, яку вона обіймала, яка за нею зберігається і на яку вона мала повернутися після закінчення строку тимчасового переведення. А от остаточний розрахунок під час звільнення здійснюють виходячи з фактично отриманого доходу, зокрема за час виконання обов’язків головбуха.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру