• Посилання скопійовано

Безоплатно отримали необоротний актив: що з часткою інвестора?

За підсумками кварталу дочірнє підприємство має чистий прибуток, а також отримало безоплатно необоротні активи, збільшивши додатковий капітал. Чи враховують такий додатковий капітал при визначенні частки інвестора?

Метод участі у капіталі — це метод обліку інвестицій, згідно з яким балансова вартість інвестицій відповідно збільшується або зменшується на суму збільшення або зменшення частки інвестора у власному капіталі об'єкта інвестування.

Власний капітал — це перевищення балансової вартості активів підприємства над його зобов'язаннями (тобто підсумок першого розділу пасиву балансу (звіту про фінансовий стан)).

Фінансові інвестиції, що їх обліковують за методом участі у капіталі, на дату балансу відображають за вартістю, що визначається з урахуванням зміни загальної величини власного капіталу об’єкта інвестування, крім тих, що є результатом операцій між інвестором та об’єктом інвестування (НП(С)БО 12).

Балансова вартість фінансових інвестицій збільшується (зменшується) на суму, що є часткою інвестора у:

— чистому прибутку (збитку) об’єкта інвестування за звітний період, із включенням цієї суми до складу доходу (втрат) від участі в капіталі. Водночас балансова вартість фінансових інвестицій зменшується на суму визнаних дивідендів від об’єкта інвестування (абз. 2 п. 12 НП(С)БО 12);

— сумі зміни загальної величини власного капіталу об’єкта інвестування за звітний період (крім змін за рахунок чистого прибутку (збитку) із включенням (виключенням) цієї суми до іншого додаткового капіталу інвестора або до додаткового вкладеного капіталу (якщо зміна величини власного капіталу об’єкта інвестування виникла внаслідок розміщення (викупу) акцій (часток), що призвело до виникнення (зменшення) емісійного доходу об’єкта інвестування) (абз. 3 п. 12 НП(С)БО 12).

Безоплатне отримання необоротних активів дочірнім підприємством спричинюється до зміни загальної величини власного капіталу об’єкта інвестування за рахунок збільшення додаткового капіталу.

Нагадаємо, що додатковий капітал — це сума, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість, а також вартість необоротних активів, безкоштовно отриманих підприємством від інших осіб, та інші види додаткового капіталу (Інструкція про застосування плану рахунків).

Окремо зауважимо, що в додатку 2 НП(С)БО 12 наведено приклад обліку інвестицій методом участі у капіталі, в якому за результатами дооцінки було збільшено балансову вартість інвестиції без збільшення фінансового результату — проведенням Д-т 141 К-т 41. Такий підхід використовуємо і в разі безоплатного отримання необоротного активу — Д-т 141 К‑т 42. Тобто у разі безоплатного отримання дочірньою компанією необоротного активу не від інвестора збільшення фінансового результату для материнської компанії не буде, натомість у неї буде збільшення додаткового капіталу.

Надалі, при амортизації цього необоротного активу як основного засобу дохід у сумі амортизації буде враховано під час визначення фінансового результату до оподаткування об’єкта інвестування.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру