• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування при ліквідації ОЗ резидентом Дія Сіті

ТОВ є резидентом Дія Сіті. Має на балансі об’єкт ОЗ (аудіокімната в орендованому офісі, віднесена до групи 3 ОЗ, як будинки і споруди, зі строком 10 років), який планується ліквідувати (розібрати аудіокімнату) й оприбуткувати отримані матеріали. Як це показати в обліку?

Бухгалтерський облік

Бухгалтерський облік ліквідації ОЗ та оприбуткування отриманих матеріалів відображають такими проведеннями:

Д-т 131 К-т 10 — списано ОЗ у розмірі нарахованої амортизації;

Д-т 976 К-т 10 — у розмірі залишкової вартості;

Д-т 976 К-т 661, 651 тощо — понесено витрати на ліквідацію ОЗ;

Д-т 20 К-т 746 — оприбутковано матеріали від ліквідації.

Запаси оприбутковують за чистою вартістю реалізації або оцінці можливого їх використання, яка може бути визначена на підставі вартості подібних запасів у разі наявності їх на балансі підприємства, з урахуванням ступеня їх придатності до експлуатації (пп. 2.12 Методрекомендацій №2).

Чиста вартість реалізації запасів — це очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за мінусом очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію (п. 4 НП(С)БО 9).

Оподаткування для резидента Дія Сіті на особливих умовах

Об’єкт та база оподаткування резидентів Дія Сіті на особливих умовах наведені, відповідно, у пп. 141.9-1.2 та п. 135.2 ПКУ. Операції ліквідації ОЗ, оприбуткування матеріалів там не значаться. Тож, на наш погляд, такі операції не впливають на оподаткування резидента Дія Сіті на особливих умовах.

Оподаткування для резидента Дія Сіті платника податку на прибуток за звичайними правилами

Витрати з ліквідації ОЗ, які списані на субрахунок 976, зменшуватимуть фінрезультат до оподаткування, а оприбутковані матеріали, віднесені до складу доходу на субрахунок 746, збільшуватимуть такий фінрезультат. 

Якщо ТОВ коригуватиме фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, то треба буде застосовувати «амортизаційну» різницю за ст. 138 ПКУ:

— на залишкову вартість ОЗ за даними бухгалтерського обліку фінрезультат до оподаткування збільшується;

— на залишкову вартість ОЗ, розраховану за податковими правилами, фінрезультат до оподаткування зменшується.

Щодо аудіокімнати в орендованому офісі

За умовами запитання, облаштована в орендованому офісі аудіокімната віднесена до групи 3 (субрахунок 103) ОЗ «Будинки та споруди». На наш погляд, це помилка, адже подібне обладнання не є будинками і не є спорудами.

Як правило, зазначене обладнання обліковують на субрахунку 104 «Машини та обладнання». Тому, на наш погляд, ТОВ потрібно виправити зазначену помилку і відобразити обладнання аудіокімнати на субрахунку 104, з відповідним переглядом строку амортизації. Перегляд строку амортизації потягне за собою й зміну суми амортизації, нарахованої у 2021 — 2024 рр., а також вплине на вартість ОЗ, який списуватиметься після завершення оренди. Утім, якщо підприємство визначить у наказі на введення в експлуатацію обладнання той самий строк 10 років, то перераховувати амортизацію не потрібно.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру