• Посилання скопійовано

Відшкодування експедитору витрат за розмитнення товарів: що з ПДВ?

Експедитор організовує доставку клієнтові товару з-за кордону. Ним оформлено банківську митну гарантію (гарантія державі, що товар буде розмитнено і будуть сплачені ПДВ та митні збори клієнтом). Сума витрат за гарантією перевиставляється на клієнта. Як відобразити цю операцію обліку? Чи є відшкодування гарантії об’єктом оподаткування ПДВ?

Нагадаємо, що фінансова (митна) гарантія — це гарантія банку щодо здійснення митних платежів суб’єкта ЗЕД на користь держави. Така гарантія призначена для забезпечення сплати імпортного ПДВ під час ввезення на митну територію України товарів і застосовується у разі розстрочення сплати ПДВ, ввезення товарів в режимі транзиту тощо. Словом, в тих випадках, коли обов’язок зі сплати ПДВ виникає не одразу при ввезенні товару на митну територію України (або сплата відбувається частками), як один з варіантів забезпечення такого платежу.

В даному випадку експедитор оформив гарантію та заплатив банку комісію за її надання.

Платою експедитору вважаються кошти, сплачені клієнтом експедиторові за належне виконання договору транспортного експедирування (ст. 9 Закону про транспортно-експедиторську діяльність).

За договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов’язується за плату і коштом другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних із перевезенням вантажу.

До плати експедитору не включають його витрати на оплату послуг (робіт) інших осіб, залучених до виконання договору транспортного експедирування, на оплату зборів (обов'язкових платежів), що сплачуються під час виконання договору транспортного експедирування.

Своєю чергою, оформлена гарантія, за потреби, буде спрямована на погашення зобов’язань з ПДВ та митних платежів і відшкодована клієнтом, як і комісія за обслуговування гарантії.

Отриману компенсацію від клієнта за понесені експедитором витрати на розмитнення, зокрема комісію за управління гарантією, не включають до складу його доходів (п. 6.2 П(С)БО 15) і витрат (пп. 9.1 П(С)БО 16).

Отже, комісія, сплачена експедитором за умови її компенсації клієнтом — споживачем послуг експедитора, є «транзитною» сумою.

В обліку цю операцію відображають таким чином:

Д-т 377/отримувач комісії К-т 311 — сплачено комісію за гарантією;

Д-т 311 К-т 685/клієнт — отримано експедитором компенсацію сплаченої комісії за гарантією;

Д-т 685/клієнт К-т 377/отримувач комісії — взаємозалік заборгованостей.

Увага: якщо такі витрати виставляються на експедитора без ПДВ, то вони і перевиставляються клієнтові теж без ПДВ.

Саме така позиція податківців викладена в УПК №610 щодо порядку оподаткування податком на додану вартість транспортно-експедиторської діяльності.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру